Nem az utcai hajléktalanság Józsefváros legnagyobb problémája

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. szeptember 25-én ügydöntő népszavazást tartottak Józsefvárosban arról, hogy 1) hatályban maradjon-e a kukázást tiltó helyi rendelet, 2) betiltsák-e az utcai hajléktalanságot és 3) tárgyaljon-e Józsefváros polgármestere a főpolgármesterrel a kerület „tehermentesítéséről”. A népszavazás érvénytelen lett, hiszen összesen a választásra jogosultak 15%-a fejezte ki véleményét a kérdésekkel kapcsolatban.

A rendkívül alacsony részvételi aránnyal a kerület lakosai egyértelművé tették, hogy nem a hajléktalansággal összefüggő közterületi kellemetlenségek kérdése az, ami őket leginkább foglalkoztatja – szemben azzal, amit a kerületi vezetés a népszavazási kampány során állított. A józsefvárosiaknak sokkal súlyosabb kérdésekkel kell nap mint nap szembesülniük: a kerületben az önkormányzati bérlakásban lakók legalább egyharmadának jelentős lakbérhátraléka van, kb. 500 önkormányzati lakás áll üresen, és az önkormányzat évente csupán egyetlen hajléktalan család elhelyezéséről gondoskodik.

A népszavazás eredménye megmutatja, hogy csupán a kerületi lakosok törpe kisebbsége (a választásra jogosultak kb. 13%-a) gondolja úgy, hogy a hajléktalanság megoldása a kukázás és az utcán alvás tiltása. A jelentős lakhatási gondokkal küzdő kerület lakosai egyértelműen nem támogatják a még náluk is nehezebb helyzetben élők további kirekesztését. Ennek fényében arra kérjük a kerület vezetőit, hogy látszatmegoldások helyett figyelmüket a lakástalanság problémájának valódi megoldására – a hajléktalan és mélyszegénységben élő emberek megfizethető lakhatáshoz juttatására – irányítsák, ami közös állami és önkormányzati feladat. A népszavazás eredményétől függetlenül tény, hogy a kukázás és az utcán alvás üldözése – az ombudsman és a TASZ állásfoglalása értelmében – alkotmányellenes, így semmilyen eredmény nem legitimálhatja.
 
A Szeptember 25. Civil Összefogás aggályát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a helyi választási iroda előzetesen téves információt közölt a szavazóhelyiségekről azon (jellemzően hajléktalan) választópolgárok részére, akiknek lakóhelye nincs, de Józsefvárosban rendelkeznek tartózkodási hellyel. Úgy véljük, ez több embert eltántorított a szavazástól, és így csorbultak demokratikus jogaik.

Végül, a Szeptember 25. Civil Összefogás köszönetét fejezi ki mindazoknak a józsefvárosiaknak, akik kiálltak a kirekesztés és gyűlölködés ellen, és a szolidaritás mellett. A népszavazás érvénytelensége ellenére sikernek tekintjük, hogy kampányunkat több, sok szempontból különböző szervezet közös együttműködéssel valósította meg.

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.