Sajtótájékoztató: Kidobásra ítélve? Nem!

Ez a cikk több mint 10 éves.

A Szeptember 25. Civil Összefogás 2011. szeptember 13-án sajtótájékoztatót tartott a Baross utca és Nagykörút sarkán. Az Összefogás józsefvárosi népszavazáshoz kapcsolódó kampányának nyitóeseményén Némediné Hajdu Gabriella, A Város Mindenkié csoport hajléktalan tagja mondott beszédet – egy kukából. Ezt követően a jelenlévő civilek Kocsis Máté józsefvárosi polgármester olyan kirekesztő kijelentéseit dobták a kukába, mint például „ha nem szorítjuk ki a hajléktalanokat, akkor ők szorítják ki a józsefvárosiakat”.

A Civil Összefogás képviselője elmondta, hogy a szeptember 25-i népszavazás kérdéseit embertelennek, értelmetlennek és félrevezetőnek ítélik. A népszavazás első kérdésében a kukázás betiltásáról kérdezik a választópolgárokat. Némediné kifejtette: elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan embereket akarnak büntetni, akiknek nincs miből megélni, így kénytelenek a kukában keresgélni. A második kérdés az utcán alvást kívánja betiltani. A Civil Összefogás álláspontja szerint ez a kezdeményezés nemcsak jogilag értelmetlen – hiszen már létezik hasonló fővárosi jogszabály –, de teljesen önkényes, hiszen ilyen alapon a csókolózást vagy a kutyasétáltatást is be lehetne tiltani, mert az másokat zavar. Ráadásul a VIII. kerületben közel 600 embernek van ún. közterületi lakcíme. Őket hova űzik el? – tette fel a kérdést Némediné.

A népszavazás harmadik kérdése Józsefváros ún. tehermentesítéséről szól. Ez a kérdés félrevezető, hiszen a hajléktalan-ellátás színvonala elsősorban nem helyi, hanem állami szinten dől el. A hajléktalan aktivista arra kérte Kocsis Máté polgármestert, hogy ahelyett, hogy hatalmát a hajléktalan emberek üldözésére használja, a probléma valós megoldásán dolgozzon, és parlamenti képviselőként kezdeményezze a lakhatáshoz való jog törvénybe foglalását, valamint átfogó hajléktalan- és lakásügyi stratégia kidolgozását.

Józsefváros polgármestere gyakran beszél arról, hogy a kerület pénzügyileg aránytalanul nagy terhet vállal a hajléktalanság megoldásában. Azonban a tények mást mutatnak: míg a kerület évente több, mint 7 millió forintot költ kilakoltatásokra, addig évente összesen 700 ezer forintot költ hajléktalan-ellátásra. Ráadásul a kerület még törvényi kötelezettségét sem teljesíti: ma a józsefvárosi önkormányzat nem tart fenn nappali melegedőt, pedig erre törvény kötelezi. Családok átmeneti otthonát is csak pár hónapja finanszíroz az önkormányzat úgy, hogy évente egyetlen család elhelyezését támogatja.

 

A Civil Összefogás szerint a népszavazáson feltett kérdések veszélyes folyamatokat indíthatnak el. Vajon legközelebb melyik társadalmi csoport jelenlétét nyilvánítják nemkívánatossá? Mindezek miatt a Civil Összefogás képviselője beszéde végén arra buzdította a józsefvárosi lakosokat, hogy minél többen menjenek el szavazni szeptember 25-én, és mindhárom kérdésre nemmel válaszoljanak.

Információ a Szeptember 25. Civil Összefogásról:
A Civil Összefogás tagjai A Város Mindenkié, a Fedél Nélkül, a Menhely Alapítvány, a Tízek Tanácsa és az Új Szemlélet csoport. Az ellátó intézményeket, szociális munkásokat és hajléktalan embereket tömörítő összefogás célja, hogy kiálljon a hajléktalan emberek és a szolidaritás védelmében. 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.