Kidobásra ítélve? NEM! – Indul a népszavazázi kampány a Józsefvárosban

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Józsefvárosi Önkormányzat 2011. szeptember
25-én népszavazást tart a következő kérdésekben:

1. Támogatja-e Ön, hogy hatályban maradjon Józsefváros képviselő-testületének kukázást tiltó rendelete?

NEM, mert a szemetelést már tiltja jogszabály! Ezt kellene betartatni, és nem a mélyszegénységben élő embereket büntetni. Ha valaki nem tudja kifizetni az 50 ezer forintos bírságot, akár el is zárhatják. Az elzárás naponta több, mint 8000 forintba kerül, miközben az állam naponta 3300 forintot költ egy hajléktalan ember ellátására és havonta 4500 forintot egy szegény háztartás lakhatási támogatására.

2. Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros képviselő-testülete rendeletben tiltsa meg Józsefvárosban a közterületen történő életvitelszerű lakhatást?

NEM, mert a hajléktalanság nem bűn! Ha az utcán alvást meg lehet tiltani, mert másokat zavar, akkor betilthatnák az utcán csókolózást vagy a kutyasétáltatást is. Azért alszanak emberek az utcán, mert nagyon kevés a szegények számára is megfizethető lakás és a hajléktalan-ellátásban sincs elegendő férőhely. Ma Józsefvárosban közel 500 önkormányzati bérlakás áll üresen, melyek fenntartása évente 25 millió forintba kerül.

3. Támogatja-e Ön, hogy Józsefváros polgármestere még az idei évben tárgyalásokat folytasson a Fővárosi Önkormányzat vezetésével a hajléktalan ellátás színvonalának emelése és a kerület – hajléktalanokkal kapcsolatos – tehermentesítése érdekében?

NEM, mert ez a kérdés értelmetlen és félrevezető! A kerületi hajléktalan-ellátás színvonalának emelése elsősorban nem a polgármesterektől függ, hanem az állami finanszírozás mértékétől. Az ún. tehermentesítés csupán a hajléktalan emberek, és az őket segítő szervezetek kiűzését jelenti. Nincs rá garancia, hogy a 800 józsefvárosi férőhelyet máshol helyettesítik, így még több ember kerülhet az utcára. A polgármesternek az lenne a feladata, hogy felelős lakáspolitikával megelőzze a tömeges hajléktalanságot.

A kampány eseményei

Információs standok:

• 32-esek tere: szeptember 15. (csütörtök) 15-19 óra
• Piac a Karácsony Sándor utca és Szerdahelyi utca sarkán: szeptember 17. (szombat) 10-14 óra
• Kálvária tér: szeptember 20. (kedd) 14-18 óra

Lakossági fórum, tombola és kiállítás hajléktalan alkotók műveiből:
• Szeptember 22. (csütörtök) 18-20 óra Wesley János Lelkészképző Főiskola Kline terem (1086 Budapest, Dankó u. 9-11.)

Nyílt nap több kerületi hajléktalanellátó intézményben:
• Szeptember 23. (péntek)

További információ

Szeptember 25. Civil Összefogás: A Város Mindenkié, Fedél Nélkül, Menhely Alapítvány, Tízek Tanácsa, Új Szemlélet csoport

Email: [email protected]

Telefon: 0670 362 2902 (Fehér Boróka)

A kampány plakátja és szórólapja letölthető itt.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.