A szabálysértési törvény módosításának várható következményei – információ hajléktalan embereknek

Ez a cikk több mint 10 éves.

ELZÁRÁS VAGY 150.000 FORINT

A Kormány ezeket a büntetéseket javasolja az utcán élő hajléktalan emberekkel szemben.

Mit jelent ez pontosan? Milyen következményekkel járhat, ha a jogszabály elfogadása után valaki rendszeresen közterületen alszik?

Ma Budapesten helyi rendelet tiltja az életvitelszerű tartózkodást és az ezzel összefüggő ingóságok tárolását közterületen. A rendelet szerint jelenleg maximum 50 ezer forint bírságot lehet kiszabni.

Ha elfogadják a szabálysértési törvény módosítását, akkor azt, aki 6 hónapon belül kétszer szegi meg ezt a szabályt, 150 ezer forintig terjedő bírsággal vagy azonnali elzárással büntethetik.

Mi számít közterületnek?
Közterületnek számít minden állami és önkormányzati terület, és azok a nyilvános területek, amely mindenki számára igénybe vehetők (még ha magántulajdonban vannak is, mint pl. egy bevásárlóközpont parkolója).

Milyen büntetés szabható ki?
A javasolt módosítás szerint a legmagasabb kiszabható pénzbírság 150 ezer, a legalacsonyabb 3 ezer forint. Ha a bírságot nem tudod kifizetni, azt elzárásra (1000-3000 Ft/nap) vagy közérdekű munkára (5000 Ft/nap) lehet átváltani, amiről tárgyalást kell tartani. Fontos, hogy a büntetésnek igazodni kell a cselekmény súlyához, és figyelembe kell venni személyes körülményeidet is.

Eljárás
A rendőr vagy közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 3 ezertől 20 ezer forintig terjedhet. Ha a helyszíni bírságot tudomásul veszed, később már nem fellebbezhetsz. Ha nem veszed tudomásul, akkor az ügy a bíróságra kerül (ahol már nagyobb összeg a tét).

Előállítás
Ha a rendőr „tetten ér”, vagyis úgy találja, hogy életvitelszerűen élsz az utcán, gyorsított bírósági eljárást lehet lefolytatni. Ebben az esetben legfeljebb 72 órára őrizetbe is vehetnek. Azonnal szabadon kell téged bocsátani, ha a 72 óra alatt a bíróság nem folytatta le az eljárást, vagy nem szabott ki elzárást.

Gyorsított bírósági eljárás
A gyorsított bírósági eljárás során jogod van egy védőhöz, aki ismeri az ügyedet és a tárgyalás előtt veled is beszél. Ha nincs akadálya a tárgyalásnak, a bíróság lefolytatja azt, majd határozatot hoz.

Fellebbezés
Ha a gyorsított bírósági eljárásban elzárással büntetnek, azonnal nyújts be fellebbezést. A bíróság ekkor az őrizetet meghosszabbítja, és az iratokat rögtön felterjeszti a megyei bírósághoz.

Elzárás félbeszakítása
Kérelmezheted az elzárás félbeszakítását is. Ha a bíróság az elzárás félbeszakítása iránti kérelmedet elutasítja, 8 napon belül nyújthatsz be fellebbezést.

Idézés
Ha nem kerülsz szabálysértési őrizetbe, akkor a tárgyalásra írásban kapsz idézést. Ha az idézésen nem tudsz megjelenni, ezt alapos okkal írásban kell bejelentened.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.