Ági mama velünk van!

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. szeptember 2-án találkoztunk Pivó Ágnessel, azaz Ági mamával, aki az ország elsőszámú vécés nénije, hogy A Város Mindenkié nyilvánosvécé-kampányáról egyeztessünk. Ági mama mesélt arról, hogy 2008-ban az egyik általa működtetett vécé közönségdíjat kapott és így bekerült az ország legjobbnak ítélt vécéi közé. Bár Ági mama vérbeli üzletasszony, a szívén viseli a nyilvános vécék sorsát. Többször próbálkozott azzal, hogy egy város vagy kerület nyilvános illemhelyeit működtethesse, de sajnos a bürokrácia útvesztőiben nem járt szerencsével. A Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM) is felajánlotta a segítségét – akár ingyenesen – de egyelőre sajnos nem volt lehetősége arra, hogy tudását és tapasztalatát a város nyilvános vécéinek érdekében kamatoztassa.

Az AVM tagjaival egyetértésben Ági mama elismerte, hogy az FCSM a korábbi gyakorlatnál (amikor a főváros nyilvános illemhelyeit egy magáncég működtette) sokkal nagyobb erőfeszítéseket tesz, hogy a nagyon leromlott fővárosi illemhelyeket felújítsa, és újból üzembe helyezze (jelenleg a 112 vécéből kb. 50 üzemel változó színvonalon). Azonban még mindig nagyon kevés a nyilvános illemhely a városban és az újonnan felújított vécék is általában a turisták számára nyílnak, a város kevésbé frekventált részein sokkal kevesebb vécé van vagy egyáltalán nincsen. Ági mama szerint az FCSM komoly szakmai hibákat is elkövet a vécék felújításakor (pl. a mozgáskorlátozott helyiségek kialakítása problémás). A Hősök terénél nemrégiben megnyílt vécé pedig rengeteg modern technológiával van felszerelve, aminek a költségeit inkább még több vécéfülke kialakítására költhették volna. Ági mama szavaival: „b…juk a plazmatévét, ha közben fél millió ember behugyozik”.

Ági mama szerint ahhoz, hogy a főváros valóban jól ellátott legyen nyilvános illemhelyekkel, arra lenne szükség, hogy minden aluljáróban és metróállomáson legyen vécé. Ezen kívül, sok közösségi intézményben kellene lehetőséget nyújtani a vécéhasználatra (pl. orvosi rendelő, patika, postahivatal, polgármesteri hivatal). A további nyilvános illemhelyek finanszírozásába be kellene vonni a Magyar Turizmus Zrt.-t és a BKV-t is. Egy-egy ellenőrt például vécéfelügyelőként is lehetne alkalmazni.

Ági mamával abban is megegyeztünk, hogy a nyilvános vécék üzemeltetésénél is nagyon fontos a szakképzett személyzet, akik megfelelően meg vannak fizetve: „az a vécés néni a jó, aki meg van fizetve”. Az újabb vécék megnyitása a hajléktalan embereknek is nyújthatna munkalehetőséget. Ági mama teljes mértékben támogatja az AVM nyilvánosvécé-kampányát és megegyeztünk, hogy a jövőben szorosan együtt fogunk működni.

2011. szeptember 4.                                                                                              Udvarhelyi Tessza

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.