A Város Mindenkié idén is a Szociális Építőtáborban – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

A budapesti Társadalomelméleti Kollégiumból kinőtt Szociális Építőtábor Egyesület idén nyárra is önkéntes házfelújításokat szervezett, ezúttal a Tolna megyei Bonyhád környékére. Az építőtáborban az AVM aktivistái is részt vettek.

Az augusztus 21-től szeptember 4-ig tartó program keretében az Autonómia Alapítvány és a Habitat For Humanity Magyarország megtakarítási programjában részt vevő, rossz lakáskörülmények között élő emberek portáit varázsoltuk szebbé. A fő cél a veszélyes állapotok felszámolása és a rezsiköltségek csökkentése volt. A lakók a támogató szervezetek segítségével az alapanyagokat állták, mi pedig az önkéntes munkánkat adtuk.

Tibi és Karcsi szakmájuknak megfelelően leginkább a konyhában sürögtek-forogtak, finom étkeket varázsolva az építkezők asztalára, akik pedig sokféle feladatban vettek részt: Tessza ablakot cserélt (és tört 🙂 ), Gábor ablakkeretet festett, Zoli a flexszel bánt mesterien, míg én leginkább autót vezettem, de azért egy életveszélyes kémény elbontásában is részt vettem. De csiszoltunk ajtókeretet, vetettünk vályogot… Mindezt szakértő művezetés mellett, persze.

A fárasztó munkanapok után nagyon kedves közösségi hangulat fogadott minket a kisvejkei tanodában, ahol a szállásunk volt. A környékbeli gyerekeknek napközben programokat szervező önkéntesekkel közösen beszélgettünk, filmeket néztünk. Összességében hasznos és cseppent sem pihentető, ám nagyon kellemes kikapcsolódást jelentett számunkra.

2011. augusztus 31.                                                                                              Vojtonovszki Bálint

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.