Nyílt levél Tarlós István főpolgármesternek a közterületi hajléktalanság kriminalizálása ügyében

Ez a cikk több mint 12 éves.

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Város Mindenkié csoport tagjaiként azzal a kéréssel fordulunk Önhöz – ahogyan azt a személyes találkozónkon is kértük –, hogy a hajléktalanságot ne rendészeti problémaként, hanem szociális és gazdasági kérdésként kezelje.

Ombudsmani   beadványunk   alapján   (AJB   6724/2010.   számú   ügy)   Szabó   Máté,   az állampolgári jogok országgyűlési biztosa méltatlannak, elfogadhatatlannak, valamint mind a hatályos  Alkotmánnyal,   mind   a   2012.   január   1-től   hatályos  Alaptörvénnyel   ellentétesnek nyilvánította a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 59/1995. (X. 20.) Főv. Kgy. rendelet 15/B. § (1) bekezdésének c) és d) pontját.

Ön   azt   mondta   az   előterjesztésére   elfogadott   rendelet   vitájában   2011.   április   27-én   a Városháza Dísztermében, hogy „törvénysértést nem kívánnak elkövetni”, illetve hogy „ha pedig jogszabályt sért az előterjesztés, természetesen a törvényességi észrevételt a főváros el fogja fogadni”. Kérjük Önt, hogy ígéretét tartsa be, és az ombudsmani ajánlás alapján vonja vissza a közterületi hajléktalanság kriminalizálásáról szóló rendelkezést.

Mi sem azt szeretnénk, hogy emberek éljenek az utcán, hanem azt, hogy minden embernek legyen   lehetősége   munkát   találni,   lakáshoz   jutni,   boldogulni.   Tudjuk,   hogy   Önnek   is könnyebb lenne, ha a kormánynak lenne elfogadott hajléktalanügyi koncepciója, amihez a főváros is tudna igazodni. Reméljük, hogy a hajléktalan embereket Ön is és a kormányzat is meghallgatja,   és   a   hajléktalanságot   nem   rendészeti,   hanem   szociális   és   gazdasági problémának kezelik majd.

Kérjük, hogy tiszteljen meg minket válaszával, és válaszáról tájékoztassa a közvéleményt.


Budapest, 2011. augusztus 29.

Tisztelettel,
A Város Mindenkié csoport

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.