Egyenlő szükségletek – egyenlő esélyek!

Ez a cikk több mint 12 éves.

Az AVM 2011. augusztus 17-én standot állított fel a Teleki és Blaha Lujza téren, hogy kikérje a város lakóinak véleményét a budapesti nyilvánosvécé-helyzetről. Összesen közel 100 levél született, melyek címzettje a Fővárosi Csatornázási Művek. Alább közlünk néhányat a helyszínen írt levelekből, melyeket mind el fogunk juttatni a címzetthez.

Tisztelt Csatornázási Művek!

1. Jó lenne, ha az utcákon több köztéri WC lenne úgy, mint 30-35 éve. Ha az emberre rájön a szükség, sajnos nincs illemhely és az éttermekben, presszókban csak fogyasztás után lehet az illemhelyet használni. Ha lehet, akkor az utcán élő embereknek is kulturáltan lehessen elvégezni a dolgukat, mert ha igen, akkor nem lennének az utcákon, a kapualjakban ilyen áldatlan állapotok.

2. Azért van szükség utcai WC-re, hogy ne vizeljünk mindenhova!

3. Kérjük az önkormányzatot, hogy legyenek szívesek engedélyezzék, hogy szíveskedjenek hozzájárulni a vécéhez. Azért kellenek nyilvános vécék, hogy ne mindenkinek az úton, imitt-amott kelljen csinálni.

4. Azért kellenek nyilvános vécék, hogy ne legyen ennyi húgy meg ürülék mindenhol. Elég a kutyapiszok!

5. Ezúton csatlakozom A Város Mindenkié csoport kezdeményezéséhez, támogatom a célkitűzésüket a közterületi WC-k kialakításának, üzemeltetésének kérdésében. Fontosnak tartom európai fővárosunk megjelenésének kulturált és higiénikus arculatának megjelenítését ebben a kérdésben.

6. Alulírott azon kéréssel fordulnék Önökhöz, hogy Budapest területén nyilvános WC-k nagyon megfogyatkoztak, ami pedig megtalálható, az vagy zárva vagy annyira lerobbant, hogy nem lehet használni ép gyomorral. A nyolcadik kerületen belül például nem igazán tudok nyilvános illemhelyet, pedig igen nagy szükség lenne rá.

7. Budapest kurva nagy és nincsenek benne WC-k. Szerintem nagyon szükség van rájuk. Sok hajléktalannak nincs hova mennie.

8. Ellenzem a fizető nyilvános WC-t. ennek többféle oka van. Nagyon sok ember van, akinek gondja van a napi megélhetéssel, nem pedig a WC használati díjjal, amit nem tud kifizetni. Ezért is van, hogy közterületen végzi el a nagy vagy kis dolgát. Ez a szolgáltatás volt a múlt rendszerben is teljesen ingyen, és aki felügyelt rá, az még fizetést is kapott, nem pedig most. Koszos és ezért még fizetni is kell, ami nem kis pénzbe kerül. Ha ingyenes lenne a város tisztasága is változna.

9. Én szeretném, hogyha WC-k lennének úgy, mint régen. Most 100-200 forintért kell elmenjek egy étterembe, ha gyerekkel vagyok, akkor 500 forint. Ha nem fogyasztok, akkor pénzért nem engednek be.

10. Igen! Egyetértek, hogy több nyilvános WC legyen. Nagyon-nagyon szükséges.

11. Legyen közvécé, mert egyáltalán nem tudok hova menni. Szükségünk van rá, mert nincsen semmi lehetőség arra, hogy máshova menjek.

12. Elfogadhatatlan állapot, hogy sehol egy mobil WC és azért sokakra rájön a szükség. Akár azokra is, akik otthonról indulnak munkába. Nekünk nincs erre 100 forintunk. Ha van annyink, akkor ennivalót veszünk. És ez a városnak is jót tesz.

13. Azt szeretnénk, ha minél több nyilvános WC-t nyitnának. Mivel nem csak a hajléktalanoknak nincsen pénze, hanem a diákok is szeretnének ingyen WC-t. Az önkormányzatok fenntarthatnák. Megkímélnénk a környezetet is. Egy nap munka utáni jövedelmét minden budapesti lakos fölajánlhatna a WC-k fenntartására.

14. Szeretném, ha több nyilvános WC lenne a köztereken, hogy az emberek el tudjanak menni WC-re. Ne kelljen a parkban elvégeznie nagy dolgukat, mert nem lehet közlekedni.

15. Az emberi szükséglet ellátása kortól, nemtől és a szociális társadalmi helyzettől független, és ezáltal a hátrányos helyzetű szociális személyeknek is el kell látni a szükségletét. Anyagi helyzetére tekintettel legtöbbjüknek nincs annyi rendelkezésére álló pénze, hogy a nyilvános WC használati díját kifizetésére, és ezáltal közterületen szükség szerint végzi el az emberi létszükségletét, amely által a hatályos jogszabályok szerint szabálysértés bűncselekményét követi el. A büntetési tételt viszont megint nem tudja kifizetni. A társadalmi és szociális helyzettől való tekintettel és a főváros tisztaságának, rendjének megóvása érdekében erőteljesen javasolt az ingyenes, nyilvános WC-k több ponton való telepítése. A hajléktalanoknak vagy rászorulóknak a hajléktalan igazolvány felmutatásával legyen ingyenes.

16. Fontos, hogy legyen több nyilvános WC! Ne büntessék a hajléktalan embereket azért, mert szegények és mert nincs pénzük.

18.Kellenek nyilvános WC-k, de ingyenesen vagy a hajléktalan embereknek elérhető áron.

19. Azzal fordulok Önökhöz, hogy a WC-k használatát a hajléktalan társadalom számára is tegyék hozzáférhetővé. Ez a WC-k gyakoriságát, tisztaságát és anyagi téren elérhető árát jelentené számomra. Köszönöm, hogy kérésemet elolvasták és megfontolják, illetve döntésüknél figyelembe veszik.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.