A Replika „Hajléktalanság és köztéri kirekesztés” különszámának bemutatója – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. július 3-án vasárnap volt a REPLIKA társadalomtudományi folyóirat legújabb, a köztéri kirekesztés és a hajléktalanság témáját feldolgozó számának nyilvános bemutatója. A BMSZKI Dózsa szállóján megtartott rendezvény nemcsak a folyóirat témaválasztása miatt volt érdekes nekünk, hanem azért is, mert A Város Mindenkié két tagja szerkesztette a lapszámot, szerepel benne az egyik hajléktalan tagunk életútját bemutató interjú, sőt, az egyik tanulmányt szintén az AVM egy tagja fordította.

A bemutató nagyon érdekes élmény volt! A szerkesztőkön (Misetics Bálint és Udvarhelyi Éva Tessza) és az interjút jegyző tagunkon (Némedi Lászlóné Gabriella) kívül Borbíró Andrea kriminológus és Nagy Zoltán szociális munkás vett részt a helyszíni beszélgetésen, ami messze túlmutatott a lapszám bemutatásán – a résztvevők a köztéren élő emberek kirekesztésének újabb és újabb magyarországi megnyilvánulásairól beszélgettek, és az ezekre adható lehetséges válaszokról.

Az este egyik legjobb része az volt, amikor a közönség kérdezhetett a beszélgetőpartnerektől. Csak hajléktalan emberek tettek fel kérdéseket, így az ő közvetlen tapasztalataik és véleményük alapján folyhatott tovább a beszélgetés. A kerekasztalt kötetlen beszélgetés és barátkozás követte, az estét pedig David Yengibarjan világhírű harmonikaművész kicsit búskomor, de annál szebb koncertje zárta.

Képek a bemutatóról itt.

A bemutató hanganyagának első része meghallgatható itt.

A Replika megvásárolható az Írok Boltjában és a L’Harmattan könyvesboltban.

2011. július 6.                                                                                                       Dósa Mariann

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.