Angolórák az AVM-ben – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié Angol órái 2010-ben kezdődtek miután a csoport szimpatizánsai részéről felajánlás érkezett, hogy amennyiben lenne rá igény, akkor megoldató lenne. Az órákat először egy Darya nevű New Yorkból érkezett diák tartotta. Daryát barátainkon, a Picture the Homeless-en keresztül ismerjük, mert velük önkénteskedett. Ekkor az órák angol nyelven folytak és Kiss Juli segített a tolmácsolásban.

Az órák eleinte A Város Mindenkié irodájában folytak, de később egy időre áthelyeztük a Kaszinó nevű kulturális művészeti helyre. A Város Mindenkiében a tagok számára a nyelvtanítás ingyenes. Ez az első szakasz 2010. június 15-ével befejeződött, mert lezárult a tanítási év és Darya visszautazott New Yorkba.

2010. szeptemberében Kiss Juli újraszervezte az angolórákat és egy Kate nevű New York-i kutatótársával. Egy pár hónap után rájöttünk, hogy nehéz haladni csoportban, mert a hajléktalan és szegény résztvevők nagyon különböző szinten beszélnek angolul. Ezért csoportos foglakoztatás helyett a diákok egyéni igényinek figyelembe vétele lett a cél. Ezért meghirdettük a CEU-n (Közép-Európai Egyetem) tanuló diákok között egy önkéntes nyelvképzési program. Erre a felhívásra igen szép számmal jelentkeztek önkéntes segítők. 2011. februárjától egyéni órák folynak, ahol minden diáknak vagy egy saját oktatója. Ez igen sikeresen fejleszteti a nyelvtanulást.

Csoportunkban van olyan, akinek nulla nyelvtudásról minimális vagy magasabb nyelvi szintet sikerült elérni. Van olyan tanuló is, aki más nyelvi kultúrából (pl. német) sikerült fejlesztenie az angol nyelvtudását, és még számos példát mondhatnék.

Az iskolaév lezárulásával az AVM angolóráinak is vége, de reméljük, lesz lehetőség a folytatásra, hiszen több tanár is jelezte, hogy a nyári szünetben is szívesen tartanának angol nyelvi képzést, amire igény is van. Nagyon jó lenne, ha folytatódna ez a remek, a hajléktalan és szegény emberek idegennyelvi fejlődését segítő program.

2011. június 25.                                                                                                     Fábián Karcsi

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.