Az AVM az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság ülésén – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. július 5-én került tárgyalásra az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság ülésén a Szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX törvény módosítását célzó előterjesztés, amelynek célja, hogy elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethetővé tegye a közterület „életvitelszerű lakhatásra” való használatát, illetve az ehhez használt ingóságok közterületen való tárolását.

Meghívott szakértőkként jelen voltak Gurály Zoltán (a Menhely Alapítvány képviseletében), Pelle József (mint a BMSZKI igazgatója), Kapronczay Stefánia (a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezettől), valamint A Város Mindenkié részéről Némedi Lászlóné Gabriella, Misetics Bálint és Papp Csaba.

Heves vita alakult ki a Fidesz kormány politikáját illetőleg, amely során az előterjesztés ellenzői főleg a hajléktalan emberek kirekesztését és azt sérelmezték, hogy a rendészeti intézkedéseken kívül a kormánynak a mai napig nincsen semmi válasza a hajléktalanság és lakástalanság problémájára. A kormánypárti képviselők ismét tanúbizonyságát tették felkészületlenségüknek és annak, hogy nem veszik emberszámba a hajléktalan embereket, és nem veszik tudomásul a hajléktalanság társadalmi okait (ami alapvetően a mindenkori kormány felelőssége).

Több ellenzéki képviselő hangsúlyozta, hogy megfelelő szociális programok nélkül ennek a módosításnak csak az a célja, hogy az utcán élő hajléktalanokat elüldözzék a fővárosból. A szakértők közül végül kizárólag Gurály Zoltán mondhatta el a véleményét (ami a kormánypártok részéről süket fülekre talált, volt aki még csodálkozott is, hogy miért kapott szót). Némedi Lászlóné és Kapronczay Stefánia nem kapott elegendő szavazatot a felszólalásra. (A többséggel bíró Fidesz tartózkodással jelezte, hogy nem kíváncsiak a szakértői véleményükre.) Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a kormánypárti képviselők annyira semmibe veszik a demokratikus alapelveket (illetve annyira gyávák), hogy meg sem hallgatják az érintettek ellenvéleményét.

A „vita” végeredménye, többségi szavazással a bizottság az általános vitára alkalmasságot megszavazta. Csoportunk további tiltakozásokon dolgozik.

A bizottsági ülés jegyzőkönyve.

2011. július 6.                                                                                                       Papp Csaba

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.