Rendőr-civil konzultáció a Terézvárosban – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

2011. május 6-án A Város Mindenkié képviselői is részt vettek a VI. kerületben a Helsinki Bizottság által szervezett rendőr-civil konzultáción.

A bevezetőt a VI. kerületi kapitány kezdte, később a helyettese folytatta. Elmondták, hogy mint mindegyik kapitányság, ők is emberhiánnyal küzdenek. Emiatt sok dolgot nem tudnak megoldani, pedig volna rá igény (pl. iskolai rendőr, biciklis rendőr és, hogy több rendőr legyen az utcán), valamint hátrányára fiatalodik az állomány. Ezen problémák ellenére a bűnmegelőzés és a felderítések terén a VI. kerületnek van a legjobb mutatója Budapesten.

A biciklis rendőrök kérdésében a technikai feltételek ugyan adottak, de egy műszakra csak két pár rendőrt tudnak utcai szolgálatra beosztani. Ez sajnos igaz a többi kerületre is. Probléma az is, hogy bár a kormányzati negyed ehhez a kerülethez tartozik, nem számít kiemelt kerületnek. Egyre több a megélhetési rendőr és az egyre fiatalodó állomány nem rendelkezik kellő tapasztalattal. Valamint a jelenlévő két iskola képviselői jelezték, hogy szeretnék ha ismét lenne iskolai rendőr. A kapitány helyettes erre úgy reagált, hogy nem zárkózik el a témától, mivel ő maga is részt vett ebben a programban. De az emberhiány miatt nem tud ki jelölni senkit erre a feladatra.

Sajnos az új (az április végi Fővárosi közgyűlésen megszavazott) hajléktalanellenes rendeletről nem esett szó. Más forrásokból azonban szereztünk információt, és a rendfenntartó szervek sok képviselője szerint a rendelet értelmetlen és érvényesíthetetlen.

Az egész találkozó ideje alatt érezhető volt a felkészültség mind a Helsinki Bizottság mind a rendőrök részéről. Magát a fórumot eredményesnek éreztem, bár mindenképpen folytatást igényel. Ez a kezdeményezés segíthet a problémák kezelésében mind a polgárok, mind a rendőrök részéről.
 
2011. május 17.                                                                                              Papp Csaba

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.