AZ AVM tiltakozása a Főváros embertelen rendelete ellen – beszámoló

Ez a cikk több mint 10 éves.

A 2011. április 27-i Fővárosi Közgyűlésen körülbelül húszan gyűltünk össze: AVM-tagok, szimpatizánsok és hajléktalan emberek. A Deák térről kis csoportokban elindultunk a Közgyűlésbe, három szimpatizánsunk rabruhában osztotta petíciónkat a képviselőknek, de hamar abba kellett hagyniuk, mert a teremőrök azt mondták, hogy előállíttatják őket szabálysértés miatt, mivel a Városházán nem lehet szórólapozni.

Az első napirendi pont ismertetése közben akkora zajt csaptunk, hogy ellehetetlenült az ülés. Folyamatosan skandáltunk: A szegények nem bűnözők! Börtön helyett lakhatást! A Város Mindenkié! A főpolgármester felszólított minket, hogy hagyjuk abba a rendbontást és ne zavarjuk a Közgyűlés munkáját. A titkárságvezető-helyettes megkérdezte tőlünk, mit szeretnénk elérni és meddig akarjuk ezt folytatni. Közöltük velük, hogy addig nem tágítunk, amíg az előterjesztést le nem veszik a napirendről, vagy ameddig nem rendelnek el zárt ülést. Ezután váratlanul lejátszották a himnuszt, amit mi magyar emberhez méltóan végighallgattunk és utána folytattuk az akciót.

Az ellenzéki képviselők is megpróbáltak tárgyalni velünk, elmondták,hogy ők sem akarják megszavazni az előterjesztést, de szeretnék kifejteni véleményüket. Egy Jobbikos képviselő azt mondta, hogy ők sem szavazzák meg az előterjesztést, de ők csak a szórólapozás és az utcazenélés tiltásával nem értenek egyet. Közöltem velük, hogy mi egy hajléktalan érdekvédelmi csoport tagjai vagyunk és azért jöttünk ide, hogy a hajléktalan embereket ne büntessék és a hajléktalanságot ne rendészeti, hanem szociális kérdésként kezeljék. A képviselő szó nélkül ott hagyott, és amikor egy kis idő múlva visszatért, felajánlotta nekünk, hogy menjünk le kertészkedni és a Jobbik frakció kifizeti a munkadíjunkat. Így ők is tudják folytatni a munkát és mi is értelmesen el tudjuk tölteni az időnket és még pénzt is kapunk érte. Felvetésére síppal dobbal válaszoltunk.

Megjelentek a rendőrök, egyik tagunkkal tárgyaltak, aki elmondta, hogy miért tiltakozunk. Ezután a rendőrök igazoltatták az akcióban résztvevő embereket és a közgyűlés majd egy óra szünet után tudott újra összeülni. Úgy döntöttünk, hogy meghallgatjuk az előterjesztés vitáját. A főpolgármester felszólított engem, hogy foglaljam össze álláspontunkat, mert szerinte nem a sípot kellett volna fújni, hanem szót kérni.

A Város Mindenkié érveit és az előterjesztés ellen érvelő képviselők hozzászólásait figyelmen kívül hagyva, a közgyűlés végül 18 igen, 12 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadta a főpolgármester előterjesztését.

Annyit azonban elértünk, hogy Tarlós István felajánlotta, hogy A Város Mindenkié részt vehet a főváros hajléktalanügyi stratégiájának kidolgozásában.

Képek az akcióról itt.

2011. április 27.                                                                                               Bene Géza
 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.