Szavazzon nemmel: A hajléktalanság nem bűn!

Ez a cikk több mint 12 éves.

Tisztelt fővárosi Képviselők!

2011. április 22-én a főpolgármester rendelettervezetet terjesztett elő, ami szabálysértéssé nyilvánítaná a közterület „életvitelszerű lakhatás céljára” történő használatát és az „ingóságok közterületen való tárolását”. Ez kegyetlen, megalázó, alkotmányellenes, és teljesen értelmetlen. A Város Mindenkié csoport tapasztalatai szerint a fővárosi lakosság széles rétegei ellenzik a tervezett büntető fellépést.

A módosítás indoklásában a főpolgármester azt állítja, hogy nem célja a büntetés, csupán „az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségét kívánja megteremteni, akik a nekik felajánlott minden segítség ellenére közterületen maradnak”. Ez az indoklás különösen felháborító azok után, hogy a főváros vezetése radikálisan és folyamatosan csökkenti a hajléktalanellátás támogatását és ellehetetleníti a hajléktalanellátó szervezetek működését. Milyen segítségről van szó?

Elfogadhatatlan, hogy a hajléktalan embereket büntessék otthontalanságukért. A hajléktalanság társadalompolitikai kérdés, melyet nem büntetőjogi eszközökkel, hanem átgondolt, felelős lakáspolitikával és szociálpolitikai intézkedésekkel lehet csak felszámolni. A hajléktalanság egyetlen valós megoldása, ha mindenkinek van emberhez méltó otthona!

Arra kérjük Önöket, fontolják meg az előterjesztés várható következményeit és akadályozzák meg ennek az embertelen és alkotmányellenes rendeletnek az elfogadását!

Szavazzon Ön is nemmel!
Legyen emberséges és adjon esélyt hajléktalan polgártársainak!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.