A Város Mindenkié érdekvédelmi képzései

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport 2009-ben alakult, amit egy képzés előzött meg. A tagok azóta is folyamatosan képzik magukat. Az egyéves fennállása idején meghívást kapott a csoport a Szociális munkások éves konferenciájára, ahol részt vettünk egy kerekasztal-beszélgetésen, valamint workshopot tartottunk szociális munkásoknak a hajléktalan érdekvédelem témájában.

A sikeres végrehajtáson felbuzdulva 2010 október végén Budapesten is szerveztünk egy tapasztalatcserét szociális munkásoknak, elsősorban az ún. érdekvédelmi fórumokban résztvevőknek. Az AVM részéről csak hajléktalanságot megtapasztalt tagok vettek részt a tapasztalatcserén mint képzők. Párhuzamosan hajléktalan társainknak is tartottunk volna tapasztalatcserét az érdekvédelemről, de sajnos kevésnek tűnt az érdeklődés. A szociális munkásoknak tartott fórum azonban nagyon sikeresnek tekinthető. Körülbelül húsz szociális munkás vett rajta részt, akik rendkívül hasznosnak ítélték a hajléktalan aktivistáktól és egymástól kapott információkat.

2011 márciusában újra megrendezésre került mindkét fórum. Az érintettek számára lebonyolított tapasztalatcsere a nagy propagandának köszönhetően most jól sikerült. A szakemberek részvétele azonban tizenöt főre csökkent, de ketten még ismétlésre is képesek voltak, ami az előző képzés-sorozat pozitív értékelésének is számíthat. A felújított program még nekik is adott újdonságokat. A háromszor négyórás kurzuson a résztvevők aktívan vitatkoztak egymással és a hajléktalan aktivistákkal. Amit kiemelnék, hogy a szakemberek egyenlő félnek tekintették az AVM aktivistáit és értékelték tudásukat. Ezek szerint történnek még hazánkban is pozitivan meglepő dolgok!

2011. április 23.                                                                                                     Balog Gyula

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.