Kérelem a váci hajléktalanszálló 24 órás nyitva tartására

Ez a cikk 13 éves.

Vác – Polgármesteri Hivatal
2600 Vác, Március 15. tér 11.
[email protected]
 
Tisztelt Fördős Attila Polgármester úr!
 
A Város Mindenkié hajléktalan érdek- és jogvédelmi csoportban hajléktalan és hajléktalanságot megtapasztalt emberek és szövetségeseik dolgoznak együtt önkéntesként. Többek között együttműködünk a fővárosi hajléktalanellátó-rendszer képviselőivel tárgyalásokat folytatunk a Fővárosi Önkormányzattal és részt vettünk a NEFMI rövidtávú hajléktalan-stratégiájának kidolgozásában is.
 
Azért keressük meg Önöket, mert csoportunkat a váci hajléktalan emberek egy őket érintő problémával keresték meg. A Város Mindenkié csoport tagjai jártak az Önök által üzemeltetett hajléktalanszállón, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy a szociális munkások és a hajléktalan emberek között kialakult kapcsolat példaértékű. Azonban az általunk szervezett érdekvédelmi tapasztalatcserén résztvevő hajléktalan emberek és szociális munkások elmondták, hogy az átmeneti szálló nem 24 órában működik. Tudjuk, hogy a törvény szerint nem kötelező a 24 órás nyitva tartás, de mint talán Önök is tudják, Budapesten például minden átmeneti szálló folyamatos nyitva tartással üzemel. A folyamatos nyitva tartás többek között a hajléktalan emberek munkavállalását segíti és biztosítja autonómiájukat, hogy megkötés nélkül tudjanak ügyeket intézni és társas életet élni.

Tudjuk, hogy már a szálló lakói is kérték, hogy az intézmény 24 órás nyitva tartással üzemeljen, amit Önök pénz hiányában elutasítottak. Ezúton szeretnénk újra kérni Önöket, hogy üljenek le a Vácon élő hajléktalan emberek képviselőivel és az őket segítő szociális munkásokkal tárgyalni, és közösen találjanak megoldást a problémára. Rövidtávon javasoljuk például hajléktalan önkéntesek bevonását a 24 órás nyitva tartás megvalósításába.
 
Végül, a konkrét ügyön túl is fontosnak tartjuk a rendszeres egyeztetést a Vácott élő hajléktalan emberek képviselőivel, hogy az őket érintő problémákat velük együtt oldják meg és ezúton szeretnénk felajánlani csoportunk segítségét és tudását a konkrét probléma megoldásában.
 
Együttműködését előre is köszönjük.

Levelünkhöz csatoljuk az érdekvédelmi képzés résztvevőinek közvetlen kérését is.
 
Tisztelettel,
 
 
A Város Mindekié csoport
 
Budapest, 2011. április 21.

Az érdekvédelmi képzés résztvevőinek levele innen letölthető.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.