Szabálysértés lesz a hajléktalanság? Ha rajtunk múlik, nem!

Ez a cikk több mint 13 éves.

A 2011. április 27-i Közgyűlésen Tarlós István be fogja nyújtani azt a rendeletmódosító indítványát, amely lényegében szabálysértéssé nyilvánítja a hajléktalanságot

Az előterjesztés szerint a rendelet „a közterület életvitelszerű lakhatás céljára történő használatát szabálysértéssé nyilvánítja. A tervezett szabályozás célja nem a büntetés, hanem az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségét kívánja megteremteni, akik a nekik felajánlott minden segítség ellenére közterületen maradnak”.

A rendelet szövegében erről ennyi szerepel: „Aki … életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja szabálysértést követ el és ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”

A rendelet szövegében tehát semmilyen segítségről nincsen szó, csak az otthon nélkül, a felelős állami és önkormányzati lakás- és szociálpolitika hiánya miatt a közterületeken élni kényszerülő emberek megbírságolásáról. De honnan is jönne a segítség, miután a főváros 2011-es költségvetése radikálisan csökkentette a hajléktalanellátásra jutó keretet és Tarlós István felmondta a legtöbb hajléktalanellátó civil szervezettel a támogatási szerződést? Mindeközben a hajléktalan emberek száma folyamatosan növekszik, az ellátórendszerben rendelkezésre álló férőhelyek száma pedig – ami eddig sem volt közel sem elegendő – csökken.

A hajléktalanság felszámolására a valódi megoldás nem az, ha rendészeti kérdésként kezeljük és az utcán élő embereket eltüntetjük szem elől. De nem is a hajléktalanszálló. A hajléktalanság megoldása az átfogó lakáspolitika, amely mindenkinek biztosítja a megfizethető és emberhez méltó lakhatást. Ennek kidolgozását a hatalom mindenkori képviselői, beleértve Tarlós Istvánt, hosszú évtizedek óta hárítják és ezzel százezreket tesznek otthontalanná – éppen azokat, akiket a tervezett fővárosi rendelet bűnözővé kíván nyilvánítani. De akkor ki itt a bűnöző?

Nincs sok időnk, hogy megakadályozzuk az embertelen és alkotmányellenes fővárosi rendelet elfogadását. Ha értesülni szeretnél A Város Mindenkié tiltakozó akcióiról, amit a rendelet ellen tervezünk, kérjük kísérd figyelemmel a blogunkat!

Addig is, ha nem értesz egyet a rendelettel, írd alá a Menhely Alapítvány petícióját is, amely Segítség helyett büntetés? Nem ez a megoldás! címmel itt található: www.peticiok.com/segitseg_helyett_buntetes_nem_ez_a_megoldas

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.