Arany János utcai metrómegálló – köztéri erőszak

Ez a cikk 13 éves.

Ahogy arról már a Radikális szociális munkás blog is hírt adott, az Arany János utcai metrómegállónál befalazták a telefonfülkéket, feltételezhetően abból a célból, hogy ott ne tudjanak hajléktalan emberek tartózkodni.

Az ilyen és ehhez hasonló, egyre szaporodó akciókkal nemcsak az utcán élni kénytelen hajléktalan emberek élettere szűkül rohamosan, hanem a mindannyiunk számára fontos és elérhető közterek minősége is radikálisan csökken. Ezennel az Arany János utcai telefonfülkék fenntartója, a Matáv-Telekom is felkerül a szégyenfalunkra.

 A rácsokra, kerítésekre, tüskékre és falakra ugyanaz igaz, mint amit az Ombudsman a padkarfákkal kapcsolatban egyszer már megfogalmazott:

a hajlék nélküliekkel szembeni kirekesztő társadalmi elutasítás szimbóluma ez a karfa, amely megnehezíti az utcán élők amúgy is nehéz helyzetét, sérti emberi méltóságukat. A karfa itt olyan korláttá válik, amely a hajlékkal rendelkezők társadalmából kiszorítja a hajlék nélküliek csoportját. Az emberi méltóságot, mint mindenkit megillető elismerésre méltó emberi létet pedig nem szabad hatóságilag korlátozni”.

 

További kirekesztő köztéri megoldások és utcabútorok Budapesten:

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.