Az AVM ismét az Országgyűlés Lakhatási Albizottságának ülésén

Ez a cikk több mint 13 éves.

2011. március 28-án ismét meghívott vendég volt az AVM az Országgyűlés lakhatási albizottságának ülésén, ahol Kis Tibor képviselte csoportunkat.

Az ülésen röviden bemutattam az AVM-et, amiben hajléktalan és nem hajléktalan emberek dolgoznak együtt a lakhatási válság megoldásáért. Ezután kitértem a magyarországi szociális bérlakás-helyzetre, javasolva továbbiak kialakítását és a felújításokba a lakók bevonását. Beszéltem az üresen álló lakások nagy számáról is, és ismertettem az ezek felmérésére és megadóztatására vonatkozó javaslatainkat. Végül a kilakoltatásokkal kapcsolatos kampányunkat ismertettem, aminek fő pontja, hogy a moratórium mindenkire vonatkozzon, amíg személyre szabott, méltó megoldást nem találunk minden ember lakhatási válságára.

Szőllősi László helyettes államtitkár válaszában jelezte, hogy nem tartja helyesnek a magánlakások megadóztatását, és ezt a tulajdonosok által fizetett rezsiköltséggel indokolta. Dr. Zoltán Csaba bírósági végrehajtó egyetértett az AVM által elmondottakkal és hozzátette, hogy az árverezéseknél nagy problémát okoz a korrupció, így ő azt tartaná megoldásnak, ha az eszközkezelő tulajdonába kerülne az ingatlan, aki bérbe adná az eredeti tulajdonosnak addig, amíg talpra nem áll. Kovács László banki szakértő a késedelmi kamatok csökkentését javasolta. További civil szervezetek részéről Márton Iza, a Szegénység Ellenes Hálózat képviseletében a megelőző szociális fejlesztések fontosságát hangsúlyozta. A Habitat for Humanity képviselője kiemelte, hogy az országban egymillióan élnek méltatlan lakáskörülmények között és ehhez adódnak még hozzá a bedőlt deviza hitelesek nehézségei, míg Dobosi Tamás a Fehér Kéményseprők képviseletében a bankok felelősségére hívta fel a figyelmet.

Az ülés jegyzőkönyve itt letölthető.

2011. március 29.                                                                                                Kis Tibor

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.