Lakcím és választójog – válasz az ombudsmantól

Ez a cikk 13 éves.

A Város Mindenkié 2010 februárjában panasszal fordult az Országgyűlési Biztos Hivatalához abban az ügyben, hogy sok hajléktalan ember azért nem élhet választójogával, mert lakcímkártyája vagy üres, vagy az van ráírva, hogy „lakcím nélküli”. Az ombudsmantól azt kértük, hogy az ügyet a lehető legnagyobb sürgősséggel vizsgálják ki, tekintettel a közeledő parlamenti választásokra.

Az ombudsmani hivataltól 2011. március 19-én kaptunk választ. A levélben az ombudsman felhívja a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon több, mint 11 ezer embernek üres a lakcímkártyája, ami részben annak köszönhető, hogy a polgár elmulasztotta bejelenteni lakcímét, részben pedig annak, hogy a helyi nyilvántartó szerv helytelenül folytatta le az eljárást.

Hazánkban ma csak az vehet részt a választásokon, akinek a bejelentett lakóhelye Magyarországon van. Tehát a fenti 11 ezer állampolgáron kívül az a közel 40 ezer ember sem élhet választójogával, akinek lakcímkártyáján csak tartózkodási cím van megjelölve.

Az ombudsman széleskörű vizsgálatot ígér a lakcímmel kapcsolatos jogokról és eljárásokról, A Város Mindenkié pedig folytatja kampányát, amelynek célja, hogy a senkit se érhessen diszkrimináció lakcíme alapján.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.