Látogatóban a New York-i utcai árusok szakszervezeténél

Ez a cikk több mint 10 éves.

A Város Mindenkié két tagja meglátogatta a New York-i Street Vendor Project-et, amely az utcai árusok szakszervezeteként határozza meg magát.

New Yorkban rengeteg mozgóárus dolgozik, akik sokszor rendőri zaklatásnak vannak kitéve és kisebb szabálysértésekért is akár 1000 dollár (kb. 200 000 forint) bírsággal sújthatók. A Street Vendor Project jogi képviselet biztosít az árusoknak és tájékoztatja őket a szabályokról és jogaikról, valamint érdekképviseleti szervezetbe tömöríti őket, melynek célja, hogy a döntéshozókra való nyomásgyakorlással megváltoztassák az árusokra vonatkozó törvényeket. Jelenleg az 1000-dolláros bírságok csökkentéséért szerveznek egy nagy kampányt.

Először az irodájukba látogattunk el, ahol a „nyitott ajtó” elve alapján bármikor fogadják az utcai árusokat, akik egyórás ottlétünk alatt is folyamatosan érkeztek: megbüntette őket a rendőr, segítséget kérnek adóbevalláshoz, információt szeretnének arról, hogyan árulhatnak legálisan az utcán. A Street Vendor Project irodájában hárman dolgoznak: két ügyvéd és egy közösségszervező.

Az irodából elindultunk a közösségszervező munkatárssal, Darya Marchenkovával egy Jackson Heights nevű, főleg délkelet-ázsiai és spanyolajkú bevándorlók lakta városnegyedbe, ahol a környék utcai árusaival szerettünk volna kapcsolatot felvenni. Ezt a tevékenységet angolul outreach-nek hívják, és egyszerre jelent kapcsolatfelvételt, információterjesztést és toborzást. Rajtunk és Daryán kívül jött még velünk két utcai árus, akik már tagjai a szervezetnek, és egy önkéntes lány, aki jól beszél spanyolul. Végigjártuk a városnegyed fő kereskedelmi utcáját, minden árussal szóba elegyedtünk, megkérdeztük, hogy mióta árul, akadt-e problémája a hatóságokkal, majd elmondtuk, hogy mivel foglalkozik a szervezet és érdeklődtünk, hogy érdekelné-e a részvétel. A beszélgetés végére a legtöbb árus feliratkozott a szervezet kontakt-ívére és elfogadta a tájékoztató anyagokat. Többen megígérték, hogy eljönnek a következő szervezési találkozóra.

Ez a délután nekünk elsősorban módszertani szempontból volt nagyon hasznos: sokat tanultunk arról, hogy mennyire fontos proaktívan fellépni és személyesen felkeresni a potenciális tagokat, és hogyan lehet úgy megszólítani őket, hogy bizalmat és érdeklődést keltsünk. Reméljük, hogy minél hamarabb lehetőségünk lesz ezeket a tapasztalatokat Budapesten is hasznosítani.

2011. március 19.                                                                                            Pósfai Zsuzsi

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.