Közös kukázás – gyors beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

2011. március 10-én A Város Mindenkié is csatlakozott az Új Szemlélet csoport által meghirdetett akcióhoz az ellen a közelmúltban hozott józsefvárosi rendelet ellen, amely tiltja a guberálást és ezzel tovább kriminalizálja a szegénységet.

Kb. tíz rendőr jött előállítani a szabálysértőket, és hiába ők vannak hatalmi pozícióban, tulajdonképpen ijedt és értetlen arckifejezést vágtak, amikor látták, hogy közel száz ember kiabál és dobol a helyszínen. Egy tiltakozót a rendőrségen, nyolcat pedig az önkormányzaton állítottak elő. Az előbbit bűncselekményért, mert másokat szabálysértésre szólított fel, az utóbbiakat pedig a kuka-rendelet megsértéséért.

Az előállítások után spontán menet szerveződött a Víg utcai rendőrkapitányságig. Végig doboltunk és kiabáltuk, hogy „A szegények nem bűnözők”, „A kuka mindenkié”, „A törvény a gazdagoké” és „A város mindenkié”. A rendőrség előtt addig maradtunk, amíg előállított társunkat kiengedték. A rendőrök megtiltották nekünk a dobolást, a táncolást, az éneklést, az úttestre lépést, és még sok mindent, de megtűrték, hogy ott maradjunk. Ezért rögtönzött bohóchadsereget szerveztünk, és tisztelegtünk nekik az utca másik oldaláról.

Az előállítottakat a bíróságon a TASZ képviseli.

Fotók a kukázásról itt

Türei Dénes

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.