Újra felszólalunk a Fővárosi Közgyűlésben – Lakhatás és hajléktalan-ellátás: radikális fejlesztések helyett radikális forráselvonás

Ez a cikk több mint 13 éves.

A főpolgármester az elmúlt hónapokban többször is azt nyilatkozta, hogy „Többet teszünk a hajléktalanokért három hónap alatt, mint amennyit húsz év alatt tettek értük”. A Fővárosi Közgyűlés 2011. február 24-én dönt a város 2011-es költségvetéséről, amely azonban köszönőviszonyban sincs sem a főpolgármester választási programjával, sem korábbi kijelentéseivel.

Először is, a városvezetésnek továbbra nincs lakáspolitikája. A hajléktalanág megoldása nem a tömegszállások mennyiségén és minőségén múlik, hanem a kiterjedt és működő lakáspolitika meglétén vagy hiányán. A főváros elmúlt 20 évét az utóbbi jellemezte, és sajnálattal tapasztaljuk, hogy ebben a vezető-váltás sem hozott változást. Sőt, a választási kampányban tett ígéretek ellenére a még elérhető támogatások is bizonytalanná válnak. A 2011-es költségvetés például megvonja a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány teljes támogatását (mintegy 150 millió forintot), megkérdőjelezve az egyetlen jelentős fővárosi lakástámogatási program – és a program által támogatott mintegy 40 ezer család – 2012 utáni jövőjét. Emellett megszűnik az Összefogás Közalapítvány is, amely a hajléktalan embereknek szóló lakhatási támogatásokat koordinálta a fővárosban, így ennek sincs biztosítva a jövője.

Másodszor, a főpolgármester az ellátórendszer radikális fejlesztését ígérte, azonban költségvetési javaslata radikális forráselvonást tartalmaz. Tarlós István tavaly egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy a főváros „biztosítani fogja, hogy legyen elegendő férőhely” a hajléktalan-ellátásban. Azt is bejelentette, hogy a főváros új programját, melynek célja a közterületi hajléktalanság visszaszorítása, a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 80 millió forinttal támogatja, és ezt a főváros annyi pénzzel egészíti ki, amennyire szükség van, hiszen „ettől Budapest nem fog tönkremenni”. Végül, választási programjában Tarlós István a hajléktalan-ellátásban kialakult szerződéses támogatásokat azon gyakorlatok közé sorolta, melyek „a közjót szolgálták”.

A városvezetés most nemcsak, hogy nem teljesíti az ellátórendszer fejlesztéséről szóló ígéreteit, hanem nekikezd a már kialakult intézményrendszer elsorvasztásához is. A főpolgármester – két szervezet kivételével – minden hajléktalanellátó intézménnyel fel kívánja mondani az ellátási szerződést, és emellett radikálisan csökkenti a hajléktalan-ellátásra jutó forrásokat is. Ez összesen több mint 100 millió forintos elvonást jelent, ami becslések szerint több mint 800 férőhely megszűnését eredményezheti.

Harmadszor, továbbra is embertelennek és elfogadhatatlannak tartjuk a főpolgármester ún. Társadalmi Megbékélés Programját, amely alkotmányellenes módon kitiltja a hajléktalan embereket Budapest néhány kiemelt közterületéről, és a jelentős forráshiány mellett nem a megelőzésre, a minőségi szociális ellátásra és a tartós és biztos lakhatás biztosítására, hanem a rendfenntartásra költi a város pénzét.

Mindezek alapján, felszólítjuk a főpolgármestert, hogy
•    ne hazudtolja meg önmagát, és ne lehetetlenítse el a fővárosi hajléktalan-ellátást, ami – minden hibája ellenére – több ezer budapesti számára élet-halál kérdése;
•    büntetőpolitika és a köztéren élő emberek kriminalizálása helyett a lakáspolitikára és az emberhez méltó szociális ellátások kialakítására helyezze a hangsúlyt;
•    kezdje el egy átfogó szociális lakásprogram kialakítását, és a kormánynál is vesse latba tekintélyét egy kiterjedt állami szociális bérlakás-program megvalósítása érdekében.

A Város Mindenkié 2011. február 24-én újra felszólal a Fővárosi Közgyűlésben, hogy eljuttassa üzenetét a főpolgármesterhez és a fővárosi képviselőkhöz.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.