Tisztelt Tarlós István!

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié üdvözli a városvezetés azon törekvését, hogy javítson az utcán élő hajléktalan emberek helyzetén. Éppen ezért 2010. december 14-én megkerestük Önt, hogy felajánljuk segítségünket a választási programjában szereplő hajléktalan- és lakásügyi intézkedések megvalósításában. Ennek érdekében, többek között kidolgoztunk egy 24 órás élményalapú programot, amelyre kifejezetten Önt hívtuk meg.

Az élményalapú program célja, hogy Ön, mint városunk jelenlegi vezetője jobban megismerje az utcán élő emberek nehézségeit, és ennek megfelelően alakíthassa ki az őket érintő szociális programokat. Különösen fontos az Ön személyes részvétele a programban, hiszen mint arról a szakmai közvélemény a közelmúltban értesült, a hajléktalanügyi kérdésekben továbbra is Ön kívánja kézben tartani az ügyeket.

A fenti megkeresés mellett többször kerestük Önt telefonon is, hogy egyeztessen velünk a fővárosban található több tízezer üres ingatlan hasznosításával kapcsolatban, hiszen – ahogyan a csoportunk által szervezett Üres Lakások Menete kapcsán 2010 októberében Ön a Kossuth Rádióban is nyilatkozta– ez a fővárosi önkormányzat számára is fontos ügy.

Végül, Ön a 2010. december 13-án tartott közmeghallgatásán ígéretet tett arra, hogy személyesen fog egyeztetni csoportunkkal, majd ezt megerősítette 2011. január 12-én a Fővárosi Közgyűlésen. Mindkét alkalommal Bene Géza képviselte csoportunkat.

Mindezek után sajnálattal értesültünk arról, hogy megkeresésünket továbbította a Fővárosi Közterület-felügyeletnek. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy főváros vezetése a köztéri hajléktalanság ügyét a Közterület-felügyelet hatáskörébe delegálja: ez a szervezet nem arra jött létre, hogy társadalompolitikai és szociális ügyekkel foglalkozzon. Márpedig a köztéri hajléktalanság elsősorban lakhatási, illetve szociális probléma, amire nem a rendészeti vagy a köztisztasági intézkedések jelentik a megoldást.

Ön a nyilvánosság előtt többször kétségbe vonta csoportunk legitimitását. Ma Magyarországon A Város Mindenkié az egyetlen olyan szervezet, amelyet hajléktalan emberek vezetnek, és amely a hajléktalan emberek érdek- és jogvédelmével foglalkozik. Tudjuk, hogy Ön kapcsolatban van az ellátórendszer néhány képviselőjével. Azonban mint igen nagy politikai tapasztalattal rendelkező ember, Ön is tisztában kell, hogy legyen azzal, hogy az ellátók és az ellátottak érdekei és igényei nem mindig egyeznek meg – hasonlóan ahhoz, ahogyan van saját érdekvédelmi szervezete az orvosoknak és a betegeknek és a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is. Úgy véljük, ha lehetősége nyílna megismerni a javaslatainkat, céljainkat és nem fél-információk és előzetes feltételezések alapján viszonyulna hozzánk és a hajléktalan emberekhez általában, egyenrangú tárgyalópartnerre találna csoportunkban.

Ön azt állítja, csoportunk célja, hogy a hajléktalan emberek az aluljárókban éljenek. Éppen ellenkezőleg: csoportunk célkitűzése, hogy minden embernek legyen emberhez méltó otthona, és senkinek se kelljen az utcán élni. Azt azonban megengedhetetlennek tartjuk, hogy az utcán élő embereket büntessék az állam és a települési önkormányzatok azzal kapcsolatos mulasztásáért, hogy megfelelő szociális bérlakás-rendszerrel és lakhatási támogatásokkal biztosítsák a szegény és hajléktalan emberek méltó lakhatását.

Összességében, elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Ön a fentiekre hivatkozva folyamatosan kibújik a már többször megerősített személyes találkozó alól. Csoportunk továbbra is fenntartja kérését az Önnel való személyes találkozásra, ezért újra meg fogjuk keresni az irodáját. Kérjük, jelöljön meg egy időpontot, amely alkalmas Önnek a személyes egyeztetésre!

Üdvözlettel:
A Város Mindenkié

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.