Fedél Nélkül terjesztés = zaklató koldulás?

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Fedél Nélkül című utcalap terjesztőinek nagyon sok esetben meggyűlik a baja a rendőrséggel. Nekem a 12 év alatt most először. A kálvária 2010. augusztus 26-án kezdődött és még most, 2011 januárjában sincs vége.

Szokásos reggeli indulás újsággal, láthatósági mellényel és a Fedél Nékül fényképes kitűzőjével. Irány újságot terjeszteni. Azon a helyen terjesztek mindig, ahova az engedélyem is szól. Mindig a leálló sávban, ahogy a szabályok szólnak. Nincs bemenetel a kocsikhoz. Sok éve vagyok ugyanezen a helyen és eddig minden gond nélkül terjesztettem.

Már jó pár órája sétáltam, amikor gyermekem, akiért ezt ez egészet tulajdonképpen csinálom, kijött és megkérdezte tőlem, meddig maradok. Azért is jött, mert leszázalékolt vagyok és nem emelhetek, és így tudott segíteni, hogy a boltban vett dolgokat hazacipeljük. Mondtam neki, hogy megyek három kört és megyünk. A harmadik körből visszasétálva már vettem le a mellényt, amikor megállt egy járőrautó és a bent ülők közölték, hogy „szálljanak be”. Beszálltam a gyermekkel, és megkérdeztem, hogy „ne haragudjanak, mondják meg hogy hova visznek és milyen jogon?”. A rendőr azt mondta, az YX kapitányságra visznek az adatokat fölvenni, hogy a kocsiban ülő kis hölgy (kezdő rendőr?) tanulja az adatkitöltést.

Beértünk a kapitányságra, leültettek a folyosóra, és elvitték az iratainkat. Mint kiderült, tényleg gyakorolt a hölgy, hisz rosszul írta le anyukám nevét, így kezdte elöről.  Mikor megvolt az adatfelvétel, visszaadták a papírokat. A jegyzőkönyv aláírása után mehettünk, amerre akartunk.

Egy októberi nap levelet hozott a posta, miszerint följelentett a rendőrség: „kocsik közt járkált, a vezetők ablakán bekopogtatva zaklató módon koldult a Fedél Nélkül újságot mutogatva”. Eldöntöttem, hogy nem hagyom magam, és kérem, hogy a gyermekemet is hallgassák ki úgy, hogy én is jelen vagyok. Hiszen ami a jegyzőkönyvben szerepelt, az egyszerűen nem felelt meg a valóságnak. Nem szólítottak föl a rendőrök, hogy hagyjam abba a lapozást. És az sem igaz, hogy zaklattam az autósokat, hisz azon a helyen már több mint tíz éve terjesztek, és ismerem a szabályokat.

Ez az ügy csak egy a sok közül. A Város Mindenkié csoport elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fedél Nélkül újságot terjesztő hajléktalan embereket a rendőrség gyakran alaptalanul zaklatja és vádolja. Csoportunk a TASZ-hoz fordult, akik vállalják az ügyem jogi képviseletét. A további fejleményekről itt beszámolunk.

2011. február 4.                                                                                                                         Csurika

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.