Tiltakozás a Fővárosi költségvetési koncepció ellen

Ez a cikk több mint 11 éves.

Tisztelt Közgyűlés!

A Város Mindenkié csoport határozottan ellenzi a Főváros 2011. évi költségvetésének előterjesztett koncepcióját. Csoportunk hajléktalan, valamint hajléktalanságot megtapasztalt aktivistákból és szövetségeseikből áll, alapelvünk, hogy a lakhatás alapvető emberi jog, elsődleges célunk, hogy Magyarországon minden embernek legyen emberhez méltó lakhatása.

Megdöbbenéssel fogadtuk, hogy a Főváros lakásügyi kiadásait a 2010-es 564.392 ezer Ft-ról 2011-ben 60.700 ezer Ft-ra tervezi csökkenteni. Elfogadhatatlannak tartjuk a több mint 500 millió Ft-os, vagyis közel 90%-os csökkentést, amely legnagyobb részben a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások üzemeltetésétől vonja el a már eddig is meglehetősen szűkös forrásokat. A főpolgármester programjában számos ígéretet tett a hajléktalan állampolgárok problémáinak megoldására. Többek között előrebocsátotta, hogy a rendelkezésre álló eszközök felhasználásával segíteni fogja a hajléktalan emberek visszailleszkedését a társadalomba és a munkaerő-piacra, valamint biztosítani fogja a lakhatásukhoz szükséges feltételrendszert. Mindezek megvalósítása azonban elképzelhetetlen akkor, ha az eddig rendelkezésre álló eszközöket tovább csökkentik, ráadásul ilyen drasztikus mértékben. Az olcsó, jó minőségű, önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások fenntartása, illetve fejlesztése elengedhetetlen a társadalom alacsony jövedelmű rétegei lakhatási problémáinak megoldásához. 

További aggodalomra ad okot, hogy a koncepció szerint a Főváros egyoldalúan felmondja a budapesti szállásnyújtó civil szervezetekkel kötött normatíva kiegészítésről szóló szerződéseket, valamint egyes egyedi szolgáltatások támogatását. Ez gyakorlatilag ellehetetleníti az érintett szervezetek működését, így férőhelyeik fenntartását is, ami jelentősen, a Tízek Tanácsa becslése szerint akár 1100 fővel is növelheti az utcára kerülő hajléktalan emberek számát. A fővárosi önkormányzatnak jogszabályban rögzített kötelezettsége, hogy szállást adjon a Budapesten élő és tartózkodó hajléktalan emberek számára, amelynek a társadalmi szervezetek bevonása nélkül a Főváros nem képes eleget tenni.

Ezen belül ki kell emelnünk a Hálózat a Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány támogatásának megvonását. A Hálózat Alapítvány hosszú évek óta játszik kiemelt szerepet az ország legszegényebb háztartásainak lakásfenntartási nehézségeinek enyhítésében és ezzel családok lakhatási krízisének elhárításában. Egyre több embernek okoz hazánkban megoldhatatlan problémát a lakhatási költségek megfizetése – köztudomású, hogy ezek bérekhez viszonyított aránya hazánkban kiugróan magas. A Hálózat Alapítvány ezeknek az embereknek nyújt gyakran életmentő támogatást helyzetük konszolidálásához és lakhatásuk megtartásához. Az Alapítvány forrásainak elapasztása jelentősen növelni fogja a mélyszegénységben élő, valamint a hajléktalan emberek, illetve családok számát.

A Város Mindenkié csoport szerint elfogadhatatlan, hogy a Főváros nominálisan is csökkenteni szándékozik a szegénységben élő állampolgárok lakhatásának biztosítását szolgálni hivatott legfontosabb költségvetési összegeket. Aránytalannak és meggondolatlannak tartjuk a fenti csökkentéseket, és ezúton kérjük a képviselőket, hogy jelen formában ne fogadják el a Főváros költségvetési koncepcióját. A főpolgármester számos fórumon biztosította a budapestieket arról, hogy döntéseit az érintettek bevonásával, egyeztetések útján fogja meghozni. Most kérjük, halasszák el a koncepció elfogadását és ennek átgondolásába vonják be az érintetteket (a szegénységben élő, illetve hajléktalan embereket), valamint az őket képviselő csoportokat, szervezeteket.

A Város Mindenkié képviselője a Közgyűlés ülésén személyesen nyújt be tiltakozó levelet a Közgyűlésnek, amelyben arra kérjük a képviselőket, hogy jelen formában ne fogadják el a Főváros költségvetési koncepcióját.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.