Kerekasztal-beszélgetés a lakhatásról – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié csoport lakhatási munkacsoportját arra kérte a Védegylet, hogy szervezzen meg egy kerekasztal-beszélgetést a lakhatáshoz való jogról. Amikor elkezdtük szervezni, tudok, hogy mindenképpen olyan szervezeteket akartunk meghívni, akik nagyon szegény vagy hátrányos helyzetű emberekkel dolgoznak, hiszen őket érinti ma Magyarországon a leginkább a lakhatási szegénység.

Végül összesen tizennégy szervezetett hívtunk meg és a december 13-i alkalomra a Magyar Szegénységellenes Hálózat (MSZEH), az Értelmi Fogyatékkal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), a Habitat for Humanity és a sajókazai Segítő Kéz Asszonygyülekezet képviselői jöttek el. Sajnos sok szervezetnek nem felelt meg a decemberi időpont, de lesz majd másik beszélgetés január végén, és akkor azok is ott lesznek, akik most nem tudtak eljönni.

A beszélgetésből nagyon hamar kiderült, hogy szinte mindenhol az a legnagyobb baj, hogy sem az emberek, sem az állam nem nézik jó szemmel a másságot és megbélyegzik azt, aki nem gazdag, és akinek nincs lakása. Érdekes volt látni és megvitatni, milyen közös problémáink vannak, és az összes érintett elmondta, milyen nagy gond a lakhatás. A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a szociális bérlakásokkal lehetne javítani a problémán. A következő kerekasztal-beszélgetés témája vélhetően az alkotmányos jogok lesznek.

2010. december 28.                                                                                                              Csurika

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.