Hajléktalan karácsony a Határ úton – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

Barátaink újra megszervezték a Hajléktalan Karácsonyt a Határ úti végállomáson:

December 24-én volt a hajléktalan karácsony, a Határ úti aluljáróban. A piacon, meglepő módon már fél egykor az őstermelők hazamentek (tavaly, úgy emlékszem, az utolsó pillanatig ott voltak). Szerencsére az alsó szinten találtunk egy csomó karfiolt, répát, zellert, retket, paradicsomot, paprikát. Chardee-tól pedig kaptunk 10 kiló rizst, köszönjük!

A zöldségekből nagyon finom levest főzött Kis Tibor, az AVM-ből, akiről közben kiderült, hogy profi szakács, és 17 évig tanított is szakácsokat. A főzésnél többen segítettünk (Vera, Maria, Gyuri, Tibi, Dénes) mindenkinek köszönjük!

Először gulyás lett szétosztva, amit a Misszió Alapítvány ajánlott fel a rendezvényre, majd a mi magyaros zöldség levesünk (egyfajta hamis gulyás – hús nélkül). A Kaszinótól kaptunk péksüteményeket, nekik is köszönjük! A retekből, paradicsomból, uborkából pedig saláta készült. Volt még forralt bor, szaloncukor és mézeskalács. Osztottunk cigit is, köszönet Pardi Timinek, és Palónak, akik megcsavarták őket!

Volt karácsonyfa, és egy "hajléktalan karácsony", illetve "a lakhatás alapvető emberi jog" transzparensek, utóbbi az AVM-től. Ez a látvány fogadta az aluljáróba érkezőket.

A zene igazán vegyes, kívánságműsor alapon ment, többen szerettek táncolni, illetve néha osztályharcos zenék is mentek. Még a rendezvény elején egy emberhez, aki rosszul lett (vércukorszintje leesett) mentőt kellett hívni. Itt jegyezném meg, hogy az est folyamán két Vöröskeresztes helyi utcai szociális munkás (Barbi, Melinda) is segítségünkre volt.

Este 8 körül megjelent két rendőr, de egy kis közjáték után sikerült őket leszerelni. (Nem kaptunk visszaigazolást a bejelentésre). Még az est folyamán egyszer megjelentek volna, ha a lépcsőkről, egy "letekintéssel"/távoli "vigyázó" szemmel minket letudva, nem fordulnak azonnal vissza ..:)

A biztonsági őrök egy zenelehalkítási kéréssel hívták fel magukra a figyelmet mindössze egyszer az est folyamán.

Hajnali öt körül pedig lejátszottunk szinte egy egész Skatalites lemezt, ami érezhetően relaxálta a jelen lévőket.

Egyébként 30 ember reggelig kitartott, korábban pedig átlag 50-en voltunk egyszerre, de folyton cserélődtek az emberek. Az éjszaka közepén meglátogattak minket többen a Kaszinóból, és velük pár olasz skinhead (nem bonehead) és punk.

Az éjszaka során, félóránként vissza-vissza térve, egy pár fiatalból álló társaság többször megszemlélt minket az aluljáróban, láthatóan nem tetszett nekik a jelenlétünk. De a látható túlerő miatt hozzánk sem szóltak, néha meg le sem jöttek egészen a lépcsőn.

Reggel pedig megjelentek a munkába sietők, addigra már feltakarítottuk az aluljárót (ebben sokan önszerveződve közreműködtek, köszönjük!), hogy jó benyomást tegyünk rájuk. Egyes esetekben ez sikerült is, pozitívan és negatívan értelmezhető arckifejezések egyaránt megjelentek a metró felé tartók arcán. Hét, fél nyolc körül hagytuk el az aluljárót.

*Pár vélemény a mostani esemény szervezőitől:

"Ezek a legjobb karácsonyok"
"Itt sokkal több szeretetet kap az ember"

"Ez a rendezvény fejlődik, idén igazán csapatmunka volt, mindenki csak egy részfeladatot vállalt, és nem pár emberre hárult az egész."

"Csinálhatnánk ilyet gyakrabban, nem csak karácsonykor"

Dénes és Pumukli

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.