24 órás túlélő program Tarlós István főpolgármesternek

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié hajléktalan érdek- és jogvédő csoport üdvözli, hogy – számos közelmúltbeli megnyilvánulás alapján – az új kormány és a főváros új vezetése is tenni kíván a hajléktalan emberek problémáinak orvoslása érdekében.

A Fidesz programja szerint a kormány kiemelt céljai között szerepel az otthonteremtés és a lakhatás, valamint kategorikusan kijelentik, hogy „Nem élhet az utcán egyetlen család sem”. Tarlós István választási programjában szintén számos ígéretet tett a hajléktalan állampolgárok problémáinak megoldására. Előrebocsátotta, hogy segíteni fogja a közterületeken élő emberek visszailleszkedését a társadalomba és a munkaerő-piacra, valamint biztosítani fogja a lakhatásukhoz, és az egészségügyi és szociális ellátásukhoz szükséges feltételrendszert. Ígéretet tett arra is, hogy a hajléktalanság megelőzése érdekében megerősíti az érintettek tájékoztatását, hatékonyabbá teszi az információáramlást, összehangolja és kiterjeszti a jelenlegi lakásfenntartási támogatásokat.

Mindezek alapján A Város Mindenkié úgy véli, az ország és a főváros vezetése elkötelezett a hajléktalan emberek problémáinak megoldása iránt, hiszen terveket dolgoznak ki, és erőforrásokat akarnak erre a területre irányítani. Azzal szeretnénk segíteni a főváros munkáját, hogy lehetővé tesszük felelős vezetőjének, hogy jobban megismerhesse a jelenlegi problémákat, és így valóban jó megoldásokat találjon.

A Város Mindenkié csoport megszervezte, hogy a főpolgármester 24 órát hajléktalanként tölthessen el Budapesten! Kidolgoztunk egy „autentikus napirendet”, amelyben azok a legfontosabb helyzetek és problémák szerepelnek, amelyekkel a hajléktalan emberek nap mint nap szembesülnek. Ennek a napnak az átélése lehetővé teszi a főpolgármester számára, hogy megszerezze a közterületen élő emberek problémáinak megoldásához szükséges tapasztalatokat. A főpolgármester egy konferencián külön kiemelte, hogy „életszerűen és humánusan” kívánja megoldani a problémákat, nem pedig – ahogy szerinte egyesek teszik – „távolról, például a Rózsadombról papolva a szociális érzékenységről”. A Város Mindenkié csoport örömmel segít neki abban, hogy a lehető legközelebbről megismerhesse a közterületen élő emberek helyzetét.

Nyílt levelében arra kérjük a főpolgármestert, hogy jelezze a csoport felé: 2011 januárjában mely hétköznap lenne számára alkalmas arra, hogy egy napot hajléktalanként töltsön el annak érdekében, hogy a főváros valós segítséget nyújthasson a Budapest közterein élő közel háromezer embernek.

Nyílt levelünk Tarlós Istvánnak innen letölthető.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.