Közterületen élünk! – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié rendhagyó találkozója a köztéren élők problémáiról

A Város Mindenkié csoport 2010 decemberében két hónapos kampányt indít a hajléktalan emberek köztéri kirekesztése ellen. Felháborít bennünket a kormány elmúlt hónapok során hozott számos intézkedése: a közterülethasználat radikális szűkítése és ezzel a köztéren élő hajléktalan emberek ellehetetlenítése, Tarlós István fővárosi „Társadalmi Megbékélés Programja”, amely – egyebek mellett – épp a legnagyobb hidegben szorítja ki az aluljárókból a hajléktalan embereket, illetve a társadalmi szervezetek által megszervezett köztéri ételosztások ellehetetlenítése. Nem hagyhatjuk szó nélkül az ezekhez hasonló rendpárti és kirekesztő intézkedéseket!

A kampány első lépéseként számba vesszük azokat a problémákat, amelyekkel kifejezetten a közterületen élő, illetve ott tartózkodó hajléktalan emberek szembesülnek. 2010. november 30-án kedden ebben kértük az éritettek segítségét, akik rendhagyó találkozónkon oszthatták meg velünk személyes tapasztalataikat, illetve csatlakozhattak be a kampányba.

A munka jó hangulatban telt, körülbelül 10 vendégünk volt, akik először megismerkedhettek  a kampány jövőbeli eseményeivel, majd megosztották az AVM tagjaival Budapest közterein szerzett tapsztalataikat. Eleinte kicsit nehezen indult be a beszélgetés, a résztvevők láthatóan már annyira megszokták, illetve megtanulták kezelni a nehézségeket, hogy nehezen jöttek felszínre a problémák. De szerencsére hamar belejöttek és a rendelkezésünkre álló két óra alatt számos fontos tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

A kampány következő állomása e problémák összegzése és A Város Mindenkié megoldási javaslatainak kidolgozása.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.