Látszom! – hajléktalan művészek fesztiválja – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

Hajléktalan emberek országos fesztiválja a Bálint Házban

2010. november 20-án egész napos programmal várta az érdeklődőket a Bálint Ház.  Délelőtt 10 órától képzőművészeti alkotásokat lehetett megtekinteni, például Kovács János Csiki, Tintér Attila, Hódi László, Veszelei József, Haziel, Dvorcsák Gábor, HO. CSI grafikáit, festményeit, szobrait. A képzőművészeti alkotások 2010. november 25-ig láthatják az érdeklődők.

Déltől egy érdekes programon lehetett részt venni, amit kerekasztal beszélgetésnek hirdettek meg, de valójában a Józan Babák playbeck színház társulata tanította a résztvevőket a feszültségek feloldására, a kellemetlen érzések feldolgozására. Délutántól a színházteremben még egyszer fölléptek a Józan Babák, majd a Fáradt Angyalok következtek.

Ezután koncertek voltak, közben három, szintén hajléktalan ember, Orbán Anna, Magyar Csilla és Hocsi, akik mindhárman A Város Mindenkié csoport tagjai, fölolvasta saját– és más, szintén otthontalan szerzők írását. Föllépett az Apacella kórus, Bada Zoltán, a Happy Sreet Boys és a PER-on zenekar. Civil érdeklődő nagyon kevés volt, a legtöbben csak végig nézték a kiállított tárgyakat és mentek tovább. Néhányan azért egy-egy előadást is végighallgattak. A fellépőkön, a szervezőkön és a házigazdákon kívül senki nem tudott egész nap fesztiválozni.

Nem lett meghirdetve, de azért néhány kézműves munkát is kiállítottak. Ügyes kezű hajléktalan emberek dísztárgyait, horgolásokat, gyöngyszövéseket, díszpárnákat, hímzéseket.

A szervezők jövőre is szeretnének egy ilyen fesztivált, melyet nemzetközire kibővítenének, ha összejön a megrendezéséhez szükséges pénz.

2010. november 24.                                                                                                             Hocsi
 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.