Hogyan lettünk szegények? – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié is részt vett a Le Mond Diplomatique által szervezett "Hogyan lettünk szegények?" című konferencián 2010. november 5-én.

Némedi Lászlóné Gabi a következő előadást tartott a konferencián:

A Város Mindenkié csoport hajléktalan és nem-hajléktalan aktivisták csoportja, melynek célja a hajléktalan emberek jogvédelme és a hajléktalanság felszámolása érdekében társadalmi változások elindítása. Ezen változások egyik ága a lakhatáshoz való jog.

Sok ezer ember kényszerül utcán, hajléktalanszállón és más embertelen körülmények között élni. Egy 2001-es felmérés szerint Budapeseten 50 ezer lakás áll üresen. Ezek nagy részét eladták ingatlan cégeknek. Ők hagyják lepusztulni ezeket a lakásokat.

El kell dönteni, mi a fontosabb: a hajléktalan emberek lakhatáshoz való joga vagy azoknak az ingatlantulajdonosoknak az érdekei, akik hanyagsága vagy spekulációs szándékai miatt Budapest utcái hemzsegnek a kihasználatlan ingatlanoktól.

Csoportunk 2010-es kutatásai szerint legalább kétezer üres önkormányzati lakás van most Budapeste. Vagyis Budapesten nincs lakáshiány.

Ami hiányzik az a politikai akarat ahhoz, hogy a több ezer ember, aki hajléktalanszállón, utcán vagy méltatlan körülmények közt kénytelen élni méltó lakhatáshoz jusson.

A hajléktalanellátó-rendszer havonta kb. 50 ezer forintot költ egy hajléktalan ember ellátására, míg lakásfenntartásra az állam kb. 6000 forintot fejenként.

Elindítottunk egy kampányt az üres lakások felmérésére. Eddig több mint 50 épületet találtunk amely üresen áll. Ezek az üres lakások, üzletek és irodák a V., VI., VII., VIII. és X. kerületben vannak. A felmérésbe bevont ingatlanok egy része arra is alkalmas lenne, hogy azt egy leendő lakóközösség lakhatási illetve kulturális célra hasznosítsa, és ezzel átmeneti lakhatási lehetőséget teremtsen a szálló és a szociális bérlakás között.

Szeretnénk, ha a döntéshozók végre felismernék, hogy mind társadalmilag, mind anyagilag többe kerül a hajléktalanellátó-rendszer bővítése, mint az önálló lakhatási lehetőséget biztosító bérlakás szektor támogatása. Ezen üres épület tömbök bérlakássá alakítása legyen egy lépés a kikényszeríthető lakhatáshoz való jog felé.

2010. november 5.                                                                             Némedi Lászlóné Gabi

Információ a konferenciáról

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.