A Város Mindenkié csoport kiáll az Alkotmánybíróság és a jogállam mellett

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié csoport csatlakozott az I Love AB! elnevezésű tüntetéshez, és kiáll az Alkotmánybíróság és a jogállam mellett.

A kétharmados parlamenti többség sorozatban hoz olyan törvényeket, amelyek nem a demokrácia, hanem a diktatúra irányába mutatnak, mert a hatalom érdekeit helyezi mindenek fölé. A Fidesz a napokban újabb támadást intézett a jogállam ellen: a legújabb célpont az Alkotmánybíróság, ami az alkotmányvédelem – és így a szabadságjogok és a demokratikus intézményrendszer védelmének a – legfontosabb intézménye.

Az Alkotmánybíróságot annak ellenére kell megvédenünk a Fidesz-KDNP elvtelen támadásától, hogy az több alkalommal is olyan döntést hozott, ami meggyőződésünk szerint mind morális, mind alkotmányjogi szempontból vállalhatatlan. Vállalhatatlan döntésnek tartjuk, hogy az Alkotmánybíróság – a Magyar Köztársaság nemzetközi jogi kötelezettségvállalásait figyelmen kívül hagyva – úgy döntött, hogy Magyarországon nem létezik lakhatáshoz való jog, és hogy az élethez és emberi méltósághoz való jogból, valamint a szociális biztonsághoz való jogból sem következik egyéb, mint a közvetlen életveszély elhárításának állami kötelezettsége. De vállalhatatlan volt az is, amikor a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló döntésében az Alkotmánybíróság úgy vélte, hogy az alkotmányt nem az azonos nemű párok elnyomásától és  hátrányos megkülönböztetésétől, hanem a jogkiterjesztéstől kell megvédeni. 

Ha az elnyomott csoportoknak egyszer érdemi képviselete lesz a parlamentben, akkor a képviselők vélhetően olyan alkotmánybírákat választanak majd, akik nem hoznak a fentiekhez hasonló vállalhatatlan döntéseket. Az Alkotmánybíróságra azonban addig is, és mindezek ellenére, feltétlenül szükség van, sőt a harmadik Magyar Köztársaság történetében még sohasem volt ekkora szükség rá, hiszen az utóbbi húsz évben még sohasem élt vissza ilyen mértékben a kormánytöbbség a hatalmával.

A Város Mindenkié csoport ezért csatlakozik a november 3. délután 5 órára az Alkotmánybíróság épülete elé szervezett demonstrációhoz, és erre biztat minden demokratát. 

Lakhatást, demokráciát, jogállamot!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.