A lakhatási albizottság ülésén – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

2010. október 18-án részt vettünk az Országgyűlés Lakhatási albizottságának ülésén az alábbi meghívott vendégekkel:

Posztós László, Belügyminisztérium
Ghyczy Gellért, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Gurály Zoltán, Tízek Tanácsa
Kapronczay Stefánia, Társaság A Szabadságjogokért
Misetics Bálint, LMP
Bene Géza, A Város Mindenkié

Bene Géza A Város Mindenkié képviseletében először személyes történetét mutatta be. Géza hét éve hajléktalan: élt utcán, hajléktalanszállón, most pedig egy foglalt lakásban lakik. Egy olyan szállón került össze a párjával, ahol 200 ember volt összezsúfolva egy légtérben. Ezután munkásszállóra kerültek, de miután letelt a támogatás a Margitszigetre mentek és onnan jártak dolgozni.

Géza kiemelte, hogy az utcán élő emberek nagy része dolgozik, csak nem keres annyit, hogy ki tudja fizetni belőle a tartós lakhatását.

Géza kiemelte, hogy örül, hogy feljött az utcán élő hajléktalan emberek problémája, mert sürgős megoldást igényel. Az a gond, hogy a Belügyminisztérium által javasolt törvénymódosítást hamarabb fogják elfogadni, mint, hogy elfogadtak volna valamilyen értelmes javaslatot a probléma valós megoldására.

De egyéb problémák is felmerülnek: például, ha valakinek az van a lakcímkártyáján, hogy X. kerület „lakcím nélküli”, akkor ez a törvény őt az állandó lakcíméről kívánja kitiltani.

Úgy tűnik, hogy a legtöbb párt valamilyen formában büntetné a hajléktalan embereket. Ezt a hajléktalan emberek nevében kikérjük magunknak. A bűnözőkkel szemben szoktak kényszerítő eszközzel fellépni, a hajléktalan ember pedig nem bűnöző!

A hajléktalanság megoldása nem a tömegszállás. A hajléktalanszállókon az embernek semmilyen személyes szférája nincs, nagyon nehéz ott túlélni. Ma az ország alsóhangon 50 ezer forintot költ egy férőhelyre havonta. Ennek a feléből lehetne lakástámogatást adni a hajléktalan embereknek, és a maradékból még a szociális munka segítő hálózata is megmaradhatna.

A lakhatás alapvető emberi jog. A hajléktalanság problémájának megoldása a szociális bérlakások számának drasztikus növelése. Csak a VII. kerületben elég önkormányzati üres lakás van, hogy minden ott élő hajléktalan emberre 6 lakás jutna.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.