A Közterület Felügyelet hajléktalan-számlálási akciója

Ez a cikk több mint 13 éves.

2010. október 14-én csütörtökön 11 órás kezdettel a Fővárosi Közterület Felügyelet (FKF) összehangolt akció keretében összeszámolták a legforgalmasabb aluljárókban élő hajléktalan embereket.

Bár a hajléktalan-ellátókat koordináló Diszpécser Szolgálat ígéretet kapott arra, hogy a számláláson túl a Közterület Felügyelet nem tervez akciót, ilyenkor gyakran mégis jogsérelmeket szenvednek el a közterületen élő emberek.

Annak érdekében, hogy biztosítsuk a hajléktalan emberek jogainak tiszteletben tartását, A Város Mindenkié (AVM) csoport tagjai és a csatlakozó önkéntesek jelen voltak a legforgalmasabb aluljárókban, hogy megfigyeljék és dokumentálják az eseményeket. Kapacitásunk korlátai miatt sajnos nem tudtunk jelen lenni az összes helyszínen.

Az FKF akciója a tapasztalatok alapján nem tűnt túl szervezettnek és összehangoltnak, a számlálás valódi céljáról és eredményéről azóta sem tudunk semmi biztosat. Ezért levélben fordulunk a Közterület Felügyelethez, hogy választ kapjunk a következő kérdéseinkre:

– Mi volt az akció célja?
– Mire használják fel az akció során összegyűjtött adatokat?
– Hogyan kezelik felvett személyes adatokat, és a helyszíneken készült fotókat?
– Mennyibe került a fővárosnak az akció?

A számlálási akció során az FKF emberei vonultak ki a különböző helyszínekre, ahol megszámolták a közterületen tartózkodó hajléktalan embereket és fotókat készítettek. Az akció során kirívó jogsértést nem tapasztaltak megfigyelőink, viszont két esetben elszállították a hajléktalan emberek tulajdonát képező holmikat. (Ezt köztisztasági szabálysértésre hivatkozva sajnos megtehetik.)

Az aluljárókban jelen voltak az illetékes utcai gondozó szolgálatok szociális munkásai is, akik (többnyire) örömmel vették a Város Mindenkié jelenlétét.

A következő rövid összefoglaló az AVM tagok és lelkes önkénteseink beszámolói alapján készült.

Blaha Lujza tér

A Közterület Felügyelet alkalmazottai azt mondták, hogy nem céljuk a hajléktalan emberek zaklatása, ha valaki az aluljáróban tölti az éjszakát, ők nem szólnak rá, csak arra kérik őket, hogy „ne az aluljáró közepén” feküdjenek. Az akció motivációját illetően lakossági panaszokra, a köztisztasági helyzetre és a szabálysértési törvényre hivatkoztak, bár az utóbbit nem fejtették ki részletesen. Nem történt jogsértő esemény.

Ferenc körút

A Ferenc körútra a Közterület Felügyelet munkatársai 12.30 óra tájban érkeztek, a IX. kerületi Családsegítő Szolgálat két utcai szociális munkásával együtt. Beszéltek az ott tartózkodó hajléktalan emberekkel és az AVM önkénteseivel is. Nem történt semmilyen atrocitás.

Nagyvárad tér

A Nagyvárad téri aluljáróban a megfigyeléskor egyetlen hajléktalan ember volt. Először a Menhely Alapítvány két munkatársa érkezett a helyszínre, akik pár szót váltottak a bácsival, majd elmentek. Később megérkezett a Fővárosi Közterület Felügyelet két egyenruhás munkatársa is. Beszélgettek a Menhely Alapítványosokkal, majd az egyik közterület-felügyelő 2-3 távoli fényképfelvételt készített az aluljáróban. Semmilyen atrocitás nem történt.

Nyugati tér

Az aluljáróban a Közterület Felügyelet munkatársai nem találtak hajléktalan embert. Találtak viszont egy fotelágyat, amit két rendőr közreműködésével és az FKF autójával elvittek! A két jelen lévő szociális munkással (Karitasz Vasúti Szociális Szolgálat) felmentek a Skála elé, ahol lefotózták az ott tartózkodó hajléktalan embereket.

Lehel tér

A BMSZKI szociális munkásai várták az FKF embereit, akik az ott maradt holmikat tudták csak lefotózni. Az aluljáró másik oldalán találtak még 3 hajléktalan embert. Őket is lefényképezték, de mást ezen kívül nem csináltak.

Árpád híd

Hajléktalan embert nem találtak az aluljáróban. Így nem történt más, csak a szociális munkásokkal (Menhely) beszélgettek a FKF munkatársai és lefényképezték az üres aluljárót.

Keleti pályaudvar

Itt az aluljáróban sem szociális munkással, sem a Közterület Felügyelet munkatársaival nem találkoztunk, legalábbis 14.30-ig, amikor eljöttünk. Ide a Vöröskereszt szociális munkásai járnak rendszeresen, akik ezen a napon egyáltalán nem jelentek meg.

Kálvin tér

Az FKF munkatársai 11.30 körül érkeztek az aluljáróba, ahol már jelen voltak a FECSKE (Ferencvárosi Egyesített Családsegítő Központ és Intézményei) szociális munkásai. A „közteresek” hangsúlyozták, nem céljuk a hajléktalan emberek zaklatása. Az AVM önkéntesei az aluljáróban tartózkodó hajléktalan emberektől azt az információt kapták, hogy délelőtt a rendőrség és a Közterület Felügyelet emberei elszállították több társuk személyes holmiját (ágynemű, ruhák), és elküldték őket az aluljáró területéről. Ez az intézkedés úgy tűnik, független volt a „számlálási” akciótól.

Dózsa György út

11 óra körül megjelent az aluljáróban egy polgárőr és egy településőr, de semmilyen intézkedésre nem került sor. Önkénteseink beszélgettek az aluljáróban tartózkodó hajléktalan emberekkel, megismertették őket a Jogi kisokosunkkal. A hajléktalan emberek panaszkodtak, hogy több esetben előfordult már, hogy elvitték a személyes holmijukat.

Deák tér, Astoria, Keleti pu.

Nem jelentek meg az FKF munkatársai

A Város Mindenkié csoport üdvözli, hogy az esemény során nem történtek nagyobb atrocitások, de aggályosnak tartja, hogy az akció céljáról, eredményéről és a számlálás során felvett adatok felhasználásáról nincs információ.

Külön szeretnénk megköszönni önkénteseinknek, hogy részt vettek a megfigyelésben, ezzel is erősítve az állampolgári kontrollt, ami különösen fontos egy olyan helyzetben, amelyben a társadalom egyik legkiszolgáltatottabb csoportjának alapvető emberi jogai kerülnek veszélybe.

A beszámoló innen letölthető.

A Közterület-Felügyelet válasza megkeresésünkre innen letölthető.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.