Balog Gyula beszéde a BM előtti tüntetésen

Ez a cikk több mint 11 éves.

Tisztelt hajléktalan társaim, a társadalom jóhiszemű tagjai, a média képviselői!

A Belügyminisztérium építési törvény-javaslata miatt gyűltünk itt össze, hogy tiltakozzunk a javaslat etikátlansága, embertelensége és jogtalansága ellen. Ezzel a békés demonstrációval szeretnénk tiltakozni a hajléktalan emberek és a társadalom felháborodott tömege nevében. A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport köszöni, hogy mellénk és a több ezer köztéren élő hajléktalan ember mellé álltok.

Kérünk mindenkit a rend, a tisztaság betartására! Mi nem az erőszakkal, hanem a szavakkal szeretnénk meggyőzni a hatalmon lévő döntéshozókat. Forduljatok bizalommal az AVM-kitűzővel rendelkező szervezőkhöz!

A Belügyminisztérium 2010. szeptember 2-án nyilvánosságra került törvényjavaslata nagy felháborodást keltett, nemcsak a köztereken élő emberek körében, hanem a társadalom szociálisan érzékenyebb táborában is. A segítő szakma sem ért egyet a javaslattal.

Nem lehet emberek ezreivel úgy bánni, mint egy felesleges farakással, mely a többitől távolabb majd csak elrohad.

Minden embernek joga van a méltó lakhatási lehetőséghez, még ha egyelőre ez hazánkban nincs is törvényileg elfogadva. Az építési törvényjavaslatba inkább a szociális bérlakások építésének megkezdését kellene javasolni, akár a Belügyminisztériumnak is!

Megoldás nélkül nem lehet emberek sorsáról dönteni. Hogyan érvényesülhetnek így az emberi jogok egy demokratikus országban? Reméljük, rég elmúlt a Taigetosz és a krematóriumok időszaka. A Város Mindenkié csoport egy átfogó tervben látja a megoldást – hasonlóan a londoni példához –, melybe nemcsak a szociális szféra venne részt, hanem több minisztérium és a társadalom egésze. A hajléktalanság elsősorban lakhatási probléma, melyet az üres lakások felhasználásával és szociális bérlakások építésével lehet megoldani, nem tömegszállásokkal vagy sátortáborokkal, esetleg egy megoldás nélküli tilalommal, mely nincsteleneket bírságol, vagy netalán börtönbe zár.

Az érzéketlen emberek mindig azzal foglalkoznak, hogy valaki miért esett bele a gödörbe, nem azzal, hogy miképpen juthatna ki onnan. Jól néznénk ki, ha egy tűzoltó előbb azt kérdezné, hogyan keletkezett a tűz, nem pedig oltana.

Mi itt mindannyian ellenezzük a törvényjavaslat négyes paragrafusát és követeljük annak visszavonását a nagy nyilvánosság előtt!

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.