A városhoz való jog: nemzetközi kitekintés

Ez a cikk több mint 13 éves.

2010. augusztus 5-én találkozót szervezett a budapesti Jogunk a városhoz! hálózat, melynek A Város Mindenkié is tagja.

A városhoz való jog nemzetközi használatáról és azokról a csoportokról és mozgalmakról volt szó, melyek más városokban eköré szerveződnek. Hárman beszéltünk nemzetközi tapasztalatainkról: Justin Hyatt az Autómentes Hálózat éves konferenciájáról (Autómentes Városok Felé) számolt be, Jelinek Csaba és én pedig az isztambuli Európai Társadalmi Fórumon és máshol megismert „Right to the City” (városhoz való jog) csoportokról.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a külföldön városhoz való jog köré szerveződő csoportok általában a lakhatási kérdéseket helyezik középpontba, és a városból való kirekesztés, illetve a város felett rendelkezés ellentétét gyakran a kilakoltatásokban és a dzsentrifikációs folyamatokban ragadják meg. Általában az volt a benyomásom, hogy egyre több városi mozgalom határozza meg magát a „városhoz való jog” keretein belül.

Néhány példa a külföldi városhoz való jog mozgalmakból:

Isztambul

A török fővárosban néhány hete tartották meg a városi mozgalmak találkozóját, melynek célja az volt, hogy a különböző városi szervezetek egymást szövetségesnek tekintsék, egységesen tudjanak fellépni, és ezzel nagyobb nyomást tudjanak gyakorolni a döntéshozókra. A török városhoz való jog hálózat kiemelten foglalkozik a lakhatási kérdésekkel, illetve a szegények tömeges kilakoltatásával járó városrehabilitációs és reprezentatív projektek támadásával.

Párizs

Itt a No-Vox nevű ernyőszervezet elsősorban nyomásgyakorló hálózatként működik, az elnyomottak jogaiért küzdő szervezeteket fognak össze, és gyakran városi közösségek érdekében lépnek fel.

Két másik, lakhatási kérdésekkel foglalkozó francia szervezet is képviseltette magát a „right to the city” workshopon az Európai Társadalmi Fórumon: a Droit au Logement (Lakhatáshoz való Jog), illetve a Jeudi Noir (Fekete Csütörtök), akik üres épületekbe költöztetnek be kilakoltatott családokat, illetve jogi kérdésekkel is foglalkoznak a lakhatáshoz való joggal kapcsolatban.

Poznan

Itt a My-Poznaniacy nevű szervezet foglalkozik a városhoz való joggal: ők olyan környékek lakóit képviselik a helyi képviselőtesületi és más döntéshozatali fórumokon, ahol nagy beruházások készülnek. Céljuk, hogy egy adott környék lakói mindig bele tudjanak szólni az őket érintő döntésekbe.

New York

Ebben a városban alakult az első hivatalosan is a városhoz való jogért küzdő szervezet; elsősorban a brutális New York-i dzsentrifikációs folyamatokra akartak választ adni. Rengeteg lakhatással, illetve városi közösségeket képviselő csoportot fognak össze.

2010. augusztus 12.                                                                              Pósfai Zsuzsi

 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.