Az Utcajogász tapasztalatai – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Város Mindenkié csoport 2010. július 15-én indította el az Utcajogász – hajléktalan emberek jogklinikája programját. A Város Mindenkié tagjai és önkéntes jogászok eddig három alkalommal fogadták a Batthyány téren azokat a hajléktalan vagy a hajléktalansággal veszélyeztetett embereket, akiknek jogi segítségre volt szükségük.

Az Utcajogász célja, hogy:

 ·        tájékoztassa a hajléktalan embereket jogaikról, érdekérvényesítési lehetőségeiről, az igénybe vehető támogatásokról;

·        olyan eseteket gyűjtsön össze, amelyek sérelmesek, jogellenesek, majd ezeket a hatóság és a nyilvánosság elé tárva korrekt, méltányos, igazságos bánásmódot és eljárást harcoljon ki valamennyi állampolgár számára;

·        a közterületen élő emberek egyre inkább kiálljanak jogaikért, érdekeik miatt maguk lépjenek fel, önszerveződésük erősödjön.

A metrókijárattal szemben elhelyezett asztalnál kiraktunk egy molinót, amelyen azt hirdetjük, hogy nálunk jogi segítséget lehet kapni. Rengeteg szórólapot hozunk magunkkal, amelyek információt nyújtanak például arról, hogy:

 ·        milyen segítséget kaphat az, aki bűncselekmény áldozata;

·        mi a teendő, ha a hatóság eljárása nem megfelelő;

·        milyen a szabályszerű kilakoltatási eljárás.

 Az ügyfélfogadás alkalmával kézbe adjuk az AVM által összeállított köztéri Jogi Kisokost, amely a közterületen élő hajléktalan embereket leginkább érintő problémákat vázolja, felhívja a figyelmet a szabályokra és tájékoztat az igénybe vehető segítségekről. Az érdeklődőknek bemutatjuk, hogy milyen információkat tartalmaz a Kisokos, hogyan használható a füzet.

A hozzánk fordulóknak adott legfontosabb tanácsokat és teendőket jól érhetően leírjuk egy papírra, hogy nehogy feledésbe merüljenek az információk.

Azoknak a hajléktalan és hajlékkal rendelkező embereknek, akiket érdekel a csoport működése, együttműködést ajánlunk, kérjük őket, hogy csatlakozzanak a csoporthoz, iratkozzanak fel a kontaktlistára, hogy értesíteni tudjuk őket a fontosabb eseményekről. Ha súlyos, több embert érintő nehézséggel keresnek meg minket, akkor az ügyet a csoport elé visszük és megtárgyaljuk.

Minden esetről anonim jegyzőkönyvet veszünk fel.

Az Utcajogász csapata sikeresnek ítéli a kísérleti időszakot, hiszen minden alkalommal többen is megkerestek bennünket olyan problémákkal, amelyek valóban a jogklinika profiljába tartoznak. A tapasztalatok szerint tudunk segíteni abban, hogy:

 ·        hol lehet kiváltani a hajléktalan-igazolványt;

·        milyen levelet kell írni abban az esetben, ha szabálysértési bírságot szabtak ki, de méltányosságból annak elengedését vagy mérséklését kérjük;

·        hol lehet rokkantsági nyugdíjat, szociális támogatást igényelni;

·        mi a teendő, ha úgy érezzük, hogy az Áldozatsegítő Szolgálat nem a kellő támogatást biztosította;

·        érdemes-e lakásügyben beadványt írni, ha hosszú idő telt el a bíróság értesítése óta;

·        hogyan lehet az alkalmatlan gondnok helyett újat kérni;

 A háromalkalmas kísérleti fázis után az AVM elemzi a tapasztalatokat, megbeszéljük, hogy miként fejlesszük a jogklinikát, tagjaink pedig levizsgáznak annak érdekében, hogy megfelelően felkészült tagok tájékoztathassák a jövőben hozzánk fordulókat.

Szeptemberben ismét fogadjuk a hozzánk fordulókat!

 2010. augusztus 3.                                                                                             Ivány Borbála

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.