Szomszédok napja a Koppány utca 3-ban – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

2010. július 17-án szombaton „Szomszédok Napját” szerveztünk a Koppány utcában, hogy tovább erősítsük a kapcsolatot a ház lakói és A Város Mindenkié között és segítsük a közösségi összefogás és érdekvédelem kiépülését a házban. Mint azzal szembesülnünk kellett, nagyon nehéz feladat előtt állunk…

Amikor megérkeztünk, bár előzetesen egyeztettünk minden lakóval több alkalommal is, a lakók nagy része nem nagyon akart lejönni az udvarra, csak tisztes távolból figyelték az ételkészítést. A fiatal fiúk a későbbiekben is bele-bele-röhögcséltek a „beszélgetésbe”, de a végére azért több emberrel tudtunk érdemben beszélgetni.

Az este menete:

Betti moderált. Nem volt könnyű dolga: nagyon nehéz volt túlkiabálni a kétemeletnyi – amúgy a gangon zömében kint álló, de zajongó – embereket. Tamás bemutatta az AVM-et azoknak is, akik esetleg nem vettek részt a korábbi akciókban.

Ezután jött két videó levetítése, melyek a május 13-i élőláncot és a május 27-i Bakáts téri tüntetést mutatták be. Ez már vonzotta a lakók figyelmét, hiszen önmagukat is láthatták, a házukat is – ekkor már megnőtt a figyelem. Volt, aki megkönnyezte, amikor látta, hogy az ő érdekükben kiálló fiatalokat milyen módon rángatták ki a rendőrök az élőláncból.

Betti – majd később az „ércesebb hangú” Steve – arra kérte a lakókat, mondják el, történt-e azóta valami, ami a házban élők lakáshelyzetét javíthatta volna. Úgy tűnt, igazándiból SEMMI sem történt, legalábbis az önkormányzat részéről.

AMI TÉNY: még ma is legalább 5 lakás áll üresen a hézban, lepecsételve az önkormányzat által és még mindig ott áll az ominózus befalazott lakás is.

Alább az egyes lakók véleménye (kicsit vegyes, ahogy el tudtam kapni az egyes megszólalásokat)

1.)    Még mindig nem tudják kiszedni az önkormányzatból, hogy felújítani vagy lebontani akarják-e a házat (2006 óta pl. a lépcsőház alá van dúcolva). (Egyébként a kerület hatályos rendelete szerint a házat felújítják – mondta el Betti).

2.)    Volt olyan, hogy valaki – egészségügyi indokkal – a félkomfortját egy üresen álló, emeleti, fürdőszobás lakásra szerette volna HÁZON BELÜL elcserélni, de az önkormányzat EBBE SEM MENT BELE.

3.)    Úgy tűnik, szinte mindenki boldogan elköltözne, ha lebontásra kerülne sor.

4.)    „Jól értesült” lakók (kettő, egymástól függetlenül) azt mesélték, hogy a lebontást azért húzhatja el az önkormányzat, mert a ház alatt egy igazi, „bombabiztos” légópince-rendszer van, amely adott esetben nemcsak az ott lakóknak nyújtana védelmet, de a környéknek is. Állítólag ezért nem adták el a mellettük felépült TESCO-nak sem ezt a telket néhány évvel ezelőtt, pedig akkor nyilván megoldódott volna a lakók problémája is egy csapásra.

6.)    Nagy problémának tűnik, hogy nincs összetartás a lakók között, ezért közösen eddig még akkor sem sikerült fellépniük, ha az érdek valóban közös volt.

2010. július 18.                                                                                         Orbán Anna

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.