Európai Társadalmi Fórum, Isztambul – beszámoló

Ez a cikk több mint 13 éves.

A Világ Társadalmi Fórum a baloldali társadalmi mozgalmak képviselőinek kétévente megrendezett találkozója. Jelszavuk szerint „Lehet más a világ!” és a globális kapitalizmusra igyekeznek alternatívát felmutatni, illetve az ebből fakadó társadalmi problémákra megoldásokat javasolni.

Ugyanez a mozgalom kétévente megrendezi az Európai Társadalmi Fórumot is, mely ebben az évben Isztambulban volt, ahova egy egész busznyi magyar aktivista utazott ki, köztük én is, a Város Mindenkié csoport képviseletében.

 Sajnos a többség számára csalódás volt a Fórum – úgy éreztük, egyáltalán nincs kihasználva a potenciál, mely egy ilyen találkozóban rejlik. A szervezés meglehetősen szétesett (mint utólag megtudtuk, a török szervezői gárdából néhány hónappal a Fórum előtt nézeteltérések miatt távozott több nagyobb szervezet), a mozgósítás nem volt megfelelő (talán a nagyobb távolság miatt is, de a résztvevőknek kb fele török volt, aránylag kevés külföldi volt jelen), összesen kb. kétezren regisztráltak, ami az eddig európai fórumokhoz képest egyértelmű visszaesés. Szerintem nem volt szerencsés egy 15 milliós nagyvárosban tartani a Fórumot – az esemény gyakorlatilag észrevétlen maradt a város hétköznapi dinamikájához és az Európai Kulturális Fővároshoz kapcsolódó eseményekhez képest.

Tartalmilag problémásnak éreztem, hogy a műhelybeszélgetéseken általában két véglet között sordódtunk: egyrészt a teljesen parciális, lokális jelentőségű ügyek és küzdelmek bemutatása, másrészt pedig a rendkívül általános rendszerkritikus álláspontok megfogalmazása között. Csak egy beszélgetésen voltam, ahol kellően erőskezű volt a moderátor, és ahol rögtön ki is derült, hogy a közönségben csupa olyan ember ül, akik egymás számára nagyon érdekes dolgokat tudnak mondani. Persze erre megoldás lehetett volna a workshopokon kívüli beszélgetés, ismerkedés, viszont erre nem voltak megfelelőek a keretek (a helyszín jellege, az időbeosztás, stb. miatt).

Mégis úgy érzem, hogy érdemes részt venni a Társadalmi Fórumokon, mivel ez egy olyan közeg, mely inspirálóan hat és megmutatja a helyi szinten végzett munka tágabb összefüggéseit. Én elsősorban városi és lakhatási témájú beszélgetéseken vettem részt, melyeken sok, hozzánk hasonló célokért küzdő szerveződésről hallottam, lelkesítő emberekkel találkoztam és gyakorlati ötletekkel is gyarapodtam.

Úgy gondolom, nagy kár lenne veszni hagyni az Európai Társadalmi Fórumokat és véglegesen elfojtani belőlük az energiát, mivel sokat tanulhatnánk egymástól mi, társadalmi mozgalmak. Ezenkívül pedig egy erős nemzetközi szerveződés európai szintű nyomásgyakorlásra is képes lehetne, mely mindannyiunknak segítség lenne. Ezért nagyon bízom benne, hogy Isztambul csak időszakos hanyatlást, és nem végleges elhalást jelzett. Két év múlva valószínűleg Közép-Európában, talán Budapesten lesz a Fórum, úgyhogy bizonyos mértékig rajtunk is múlik a jövője…

Pósfai Zsuzsi

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.