Jogunk a városhoz – beszámoló

Ez a cikk több mint 14 éves.

Jogunk a városhoz  – találkozás városi aktivistákkal Közép-Kelet-Európából

Az Artemisszió Alapitvány által szervezett tapasztalatcsere részeként A Város Mindenkié vendégül látta az eseményen résztvevő külföldi aktivistákat, akik érdeklődést mutattak érdekvédelmi csoportunk tevékenysége(i) iránt.

A beszélgetésen résztvevő vendégek: Kari, Norvégiából jött és színház- és drámapedagógus, Michael Pozsonyból, akik építőmérnök, Lukas, Varsó, aki európai tanulmányokat folytat, Radka Brnoból, aki társadalomtudományokkal foglalkozik, Roman, geográfus Prágából, Kamila Pozsonyból, akinek a színház és média a fő szakterülete. Elkísérte őket Edina is, az Artemisszió munkatársa.

Csoportunk részéről Erdősné Csurika és Fodorné Orbán Anna igyekezett átfogó ismertetést adni A Város Mindenkié csoportról az alakulás, célok, tervek, akciók tekintetében. Kérdéseket is kaptunk, amire legjobb tudásunk szerint válaszoltunk. Az eszmecsere legizgalmasabb része az volt, amikor  olyan kérdésekkel bombáztak, hogy a ,,magas politika”, a kormányzat, a politikusok, a pártok  hogyan fogadják a tevékenységünket és mennyire veszik figyelembe a hajléktalan érdekvédők és aktivisták véleményét a döntéshozatalban. Erre – egyelőre – nagyon pozitív választ nem tudtunk adni, csak vázoltuk erőfeszítéseinket, és azokat a kisebb eredményeket, amiket eddig elértünk, de ami még nem mondható áttörésnek.

 Kitértünk a választási kampány idején folyó munkánkra, ami abban nyilvánul meg, hogy ösztönözzük a hajléktalan társainkat arra, hogy menjenek el szavazni, mert ha nem teszünk meg ezen a fórumon is mindent, hogy számíthasson a véleményünk, akkor nem érhetnek el akcióink sem komolyabb odafigyelést a társadalom részéről.  Mindenkit arra bíztatunk, hogy lelkiismerete – no meg a pártok által eddig ismertetett programok – alapján válasszon. Mi nem kívánunk mint érdekvédelmi csoport, egyetlen pártot sem ajánlani, preferálni, és főleg nem szeretnénk, ha azok  felhasználnának minket, hajléktalan embereket arra, hogy bábként a zászlójukra tűzzenek mindaddig, amíg nem érik el a kívánt szavazatszámot. Főleg azért nem, mert a további hajléktalanság megelőzése, újratermelődése, fenntartása sokkal szélesebb társadalmi réteget érint, nemcsak minket, jelenleg hajléktalanokat. Az igazságosabb társadalom elérése érdekében hozott döntések, illetve az ezekre vonatkozó programjavaslatok alapján kívánunk élni a szavazati jogunkkal.

Röviden kitértünk az Európai Unió ez évi célkitűzésére is, aminek keretében néhány hajléktalan embert is beválasztanak – végre – a hajléktalanságról hozott döntések meghozatalába.

 Azt hiszem, jó hangulatú és tartalmas volt az összejövetelünk.

 2010. március 19.                                                                                         Fné Orbán Anna

A jogunk a városhoz projektről: www.jogunkavaroshoz.hu

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.