Szabálytalan lakcím kártyákat keresünk

Ez a cikk több mint 12 éves.

A Város Mindenkié kampányt indított, hogy minél több hajléktalan ember tudjon részt venni az országgyűlési választásokon. Elkészítettük egy információs plakátot, és több hajléktalanszállón tartunk tájékoztatót a választásokon való részvétel jelentőségéről és az ügyintézés menetéről.

Sok hajléktalan ember nemcsak azért nem vesz részt a választásokon, mert úgy érzi nem tartozik a (politikai) közösséghez, de azért is, mert ma Magyarországon a választójog a lakcímhez kötődik, ami nagyon megnehezíti az ügyintézést.

A leginkább azok a hajléktalan emberek vannak kirekesztve a választójog gyakorlásából, akiknek olyan szabálytalanul kiállított lakcím kártyája van, amin

* nem szerepel semmilyen lakcím, vagy
* csak annyi van megjelölve, hogy „lakcím nélküli” (település, kerület nélkül), vagy
* budapesti lakosok esetében annyi szerepel a kártyán, hogy Budapest „lakcím nélküli” (kerület megjelölése nélkül).

Akinek ilyen lakcím kártyája van, nem számít választópolgárnak.

A Város Mindenkié az ombudsmani hivatalhoz fordult, hogy még a választások előtt vizsgálja ki ezeket a szabálytalanságokat. A vizsgálathoz minél több olyan lakcím kártyára van szükségük, amely szabálytalanul lett kiállítva. Ebben kérjük a segítségeteket.

Kérjük, ha ügyfeleitek vagy ismerőseitek között van olyan, akinek üres vagy szabálytalanul kiállított lakcím nélküli lakcím kártyája van, jelezzétek felénk vagy juttassátok el hozzánk fénymásolva vagy szkennelve, hogy mi át tudjuk adni az ombudsmani hivatalnak.


A kártyákon szereplő neveket a legnagyobb elővigyázatossággal, bizalmasan fogjuk kezelni, az ombudsmani hivatal az egyes ügyeknek a kártyák sorszáma alapján fog utánanézni.

Segítségeteket előre is köszönjük!

[email protected]
06 20 381 89 96 (Udvarhelyi Tessza)

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.