Tereplátogatás a Marom Egyesülettel – beszámoló

Ez a cikk több mint 12 éves.

Péntek reggel 8 óra 30 perckor találkoztam másodmagammal pár fiatal diákkal, akik a Marom Egyesületnél vesznek részt egy képzésen és az AVM csoporttól kértek segítséget, hogy megismerhessék azt, hova tud fordulni az az ember, aki egyiknapról a másikra lesz hajléktalan.

A kis csoport először a Dózsa György úti SZIK irodában kezdte az intézmények látogatását. Az irodavezető (Ildikó) nagyon kedves és figyelmes volt, megengedte, hogy a fiatalok kamerázzanak, ha az ott lévő ügyfelek bele egyeznek. Ildikótól és segítőtársától, Dórától megtudtuk, hogy a SZIK irodába gyakorlatilag bárki bemehet, aki az utcára került. Az irodának nagyon sok tevékenységi köre van pl.: hajléktalanoknak segít a munka keresésében, van kimondottan állás-keresési klubjuk. Lakhatási kiutaló csoportjuk is van, ahova hetente négy alkalommal mehetnek ügyfelek, ahol elbírálják, hogy ki, mikor, milyen szállóra jut be. Foglalkoznak még többek közt ötvenöt év feletti emberek nyugdíjaztatásával is. Van hetente jogsegély szolgálatuk és van olyan intézményük is, ahol idősebb, illetve beteg emberek lábadozhatnak. Minden ügyfél először az információs pulthoz jut, ahol megfelelő tájékoztatást kap, hogy hova tud fordulni az épp aktuális panaszával.

A kis csoport belátogatott az álláskeresési klubba, ahol több munkatárs segítette az embereket pl.: önéletrajz megírásával, stb. Meglepve láttuk, hogy milyen nagyszerűen felszerelt terem, ahol internettel felszerelt számítógépek, és ingyenes telefon használat segítették az ügyfeleket a munka keresésében. Volt egy nagy üzenő fal melyre napi lebontással minden reggel 9 óra előtt (nyitás) szociális munkások kitették az aktuális állásokat, jól láthatóan megjelölve az aktuális munkákat, hogy kiket keresnek rá, s hányadik kerületben.

Az ötfős csoport ezután a Kürt utcába ugrott be az én jó voltamból, ahol kb. 10 percet tartózkodtunk, de tanulságos volt, mert a nappali melegedő részben, ahol a Fedél Nélkül szerkesztősége is működik, pont volt egy olyan terjesztő, akivel gond volt s ezért egy kisebb vitának is a tanúi lehettek, melyet Kepe Róbert (az újság szerkesztője) úgy oldott meg, hogy elvette a terjesztő engedélyét. Miután én leadtam a papírt a csoport tovább indult a könyves Kálmán körúti hajléktalan szolgáltató központba. Míg odaértünk a fiatalok engem faggattak a Fedél Nélkül újság életéről, terjesztéséről.

Sajnos a Könyves Kálmán körúton nem engedtek videót használni, míg a másik 2 helyen megengedték. Az ottani vezetőtől pár szóban megtudtuk, hogy kimondottan hajléktalan embereknek van négy darab háziorvos, továbbá az intézményben működik szociális segélyezési osztály is, illetve minden irat pótlását is itt lehet intézni. A nagy épületből a „fapad” részre jutottunk. A fapad nappali melegedőként is üzemel, ahol a hajléktalan emberek 6 hónapnál nem régebbi negatív tüdőszűrői papír ellenében maradhatnak, s kapnak teát, illetve zsíros deszkát. Itt is működik álláskereső klub, ahol ingyen telefon, s 2 gép állt rendelkezésre, de nem olyan színvonalas, mint a Dózsa György úti. Van mosási lehetőség, amire fel kell iratkozni, de egy óra alatt szárazon kapják vissza a ruháikat az ügyfelek. Akinek nincs váltó ruhája annak arra az időre, biztosítanak. Működik még könyvtár, lehet sakkozni újságokat olvasni, illetve televíziót nézhetnek az ügyfelek.

A fapad több szektorra van osztva, de mindenhol csak férfiak alhatnak a fapadon. Akik munkával rendelkeznek azok a felső szinten laknak, ők bent tárolhatják a cuccaikat szekrényben. A többi embernek sajnos reggel ki kell magukkal vinniük minden holmijukat. Van egy ún. krízis szobájuk, ahova éjjel az utcáról a krízisautóval beszállított emberek alhatnak 1 éjszakát. Novembertől március végéig, az ún. krízis időszak alatt még 20 darab matracot tudnak biztosítani a betévedő embereknek, hogy ne az utcán éjszakázzanak.

 2010. március 10.                                                                                             Csurika
 

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.