Panasz az ombudsmanhoz: lakcím nélküliség és választójog

Ez a cikk több mint 14 éves.

Az alábbi panaszt juttatuk el az Ombudsmani Hivatalhoz 2010. február 27-én.

Kedves Ombudsmani Hivatal!

A Város Mindenkié csoport nevében ezúton szeretnénk jelezni Önök felé egy a hajléktalan emberek alkotmányos jogait csorbító helyzetet.

Ma Magyarországon csak az számít választópolgárnak, akinek van lakcímet tartalmazó lakcímkártyája. Mint azt Önök is tudják, sok hajléktalanságban élő ember lakcímkártyája vagy üres, vagy az van ráírva, hogy „lakcím nélküli”. Ez igen gyakran a szociális munkások és hivatali ügyintézők (jóindulatú) tanácsára történik (vagyis a hajléktalan emberek kijelentkeznek korábbi lakóhelyükről és lakcím nélkülivé „válnak”), a különböző szociális jogosultságok megszerzése és az ügyintézés könnyítése érdekében. Azonban ez a gyakorlat megerősíti egy olyan jogi kategória létezését és széles körben történő használatát, amely közben kirekeszti az állampolgárokat az egyik legalapvetőbb alkotmányos és polgárjoguktól.

A Város Mindenkié csoport nagyon fontosnak tartja, hogy egyetlen magyar állampolgár se legyen kirekesztve a választásokban való részvételből azért, mert lakcím nélküli hajléktalanként kénytelen élni.

Kérjük, a lehető legnagyobb sürgősséggel vizsgálják ki ezt a kérdést tekintettel az alig másfél hónap múlva lezajló parlamenti választásokra.

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.