A Város Mindenkié a Tűzraktérben

Ez a cikk több mint 14 éves.

A Város Mindenkié a Tűzraktérben

 

Mikor? 2009. december 1. 15:00-22:00

Hol? Tűzraktér (VI. Hegedű u. 3.)

Megismerheted a hajléktalan emberek életét, gondjait, örömeit. Személyesen találkozhatsz és beszélgethetsz olyan hajléktalanokkal, akik megpróbálnak saját és társaik érdekeiért küzdeni. Megtekintheted és meghallgathatod a hajléktalan művészek alkotásait. Kérdezhetsz, vitatkozhatsz, talán még te is lehetsz aktivista.

15:00-22:00 Infopult és Totózó

Információt kaphatsz a hajléktalanságról, és A Város Mindenkié csoportról, amelyben hajléktalan és hajlékkal rendelkező aktivisták küzdenek a lakhatáshoz való jogért. Megtudhatod, milyen programokat szervezünk a Tűzraktérben, és megvitatjuk, kiértékeljük a hajléktalanság témájában kitöltött totódat. Ha jól sikerült, itt átveheted a nyereményedet is!

15:00-22:00 Játékterem

Élőkönyvtár: Különböző helyzetben élő hajléktan embereket kölcsönözhetsz ki maximum 1 órányi beszélgetésre. Az élőkönyv sértetlen visszahozása esetén a kölcsönző személy vagy személyek ajándékot kapnak. Élőkönyvek: közterületen élő, szállón élő, albérletben élő, szenvedélybeteg, női hajléktalan

Szituációs játékok: Minden óra kezdetén felváltva, kétféle szituációs játékra lehet önként vállalkozni vagy nézőként értékelni az önkéntes reakcióit. A hajléktalanság során előforduló helyzetekben az önként jelentkező találkozhat részeg koldussal, Fedél Nélkül lappal koldulóval, Fedél Nélkül lapot szabályosan terjesztővel, mentőssel, rendőrrel, szociális munkással, önkormányzati előadóval, közterület-fenntartóval, banki ügyintézővel, vállalkozóval, WC-s nénivel, BKV ellenőrrel, utassal.

15:30-22:00h Filmek

Rongyos forradalom. 1990 telén több száz hajléktalan ember foglalta el a Déli Pályaudvart lakhatást és munkát követelve. R: Mihályfy László. 1989.

Nincstelenek. „A nagyvárosi szegénység arcai: idős, elvált férfiak, akik egy pincében laknak és kukázniuk kell, hogy meg tudjanak élni, egy család, akit az utcára tesz az önkormányzat, egy állami gondozásban felnőtt várandós nő, aki saját építésű viskójában, egy szeméttelep mellett ’lakik’.” R: Elbert Márta. 1990.

Utcaképes. „A film készítői másfél éven át követték nyomon száz hajléktalan felnőtt és gyermek vándorlását Budapest utcáin.” R: Elbert Márta. 2002.

Videó-sorozat. A kisvideók bemutatják az Utca Embere önkéntes hálózat, a New York-i Picture the Homeless és A Város Mindenkié csoport eddigi tevékenységeit.

16:00-17:30h és 19:00-20:30h Otthontalan művészek irodalmi estje a galériában

A „VAGYUNK” Otthontalan Művészek Önsegítő Egyesületének kiállítása (megtekinthető 2009.11.30-12.04.) Bemutatjuk a hajléktalan művészek „Alkonyattól pirkadatig” című antológiáját, majd a szerzők és hivatásos előadók olvasnak fel a kötetből, ezután beszélgethetsz az alkotókkal.

17:30-19:00h Beszélgetés: „Aktivizmus vagy karitász?”

Etessünk és ruházzunk, vagy oldjuk meg a hajléktalansághoz vezető alapvető jogi és gazdasági problémákat?

Résztvevők: Gerencsér Balázs (Nonprofit Információs és Oktatási Központ, NIOK), Misetics Bálint (A Város Mindenkié), Nagy Zoltán (Menedékház Alapítvány), Szilaj Péterné (Ételt az Életért Alapítvány), Szőllősi Judit (Food not Bombs)

20:30-22:00h Beszélgetés: Squattolás külföldön és itthon?

A ház- és lakásfoglalás jogi és gyakorlati háttere, társadalmi hatásai. Tapasztalatok külföldön és hazánkban.

Résztvevők: Csillag Gábor, kulturális antropológus,  Ferencz Norbert, radikális szociális munkás, A Város Mindenkié, Gurály Zoltán, a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa, Vázsonyi Dániel, politológus, aktív squatter

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.