Tisztelt Molnár Gyula!

Ez a cikk több mint 14 éves.

Ön „Új Rend Újbudán” címmel idén nyáron közbiztonsági programot hirdetett, hogy a közterületein a rend és a tisztaság érvényesüljön. Ezek méltányolható célok, azonban Ön ezt összekötötte a hajléktalan emberek közterekről való kirekesztésével. „Hajléktalan-mentes övezetek” kialakításáról, és arról beszélt, hogy mintegy tucatnyi köztéren a hajléktalan emberek „nem maradhatnak, és nem is jöhetnek vissza”. Tisztelt Polgármester Úr! Demokrata így nem beszél. Ezúton is kérjük, gondolja át amit mondott, és vonja vissza vállalhatatlan és kirekesztő kijelentéseit!

Ön téved, amikor azt mondja, hogy bizonyos közterekről való kitiltásunk „nem jogi kérdés, inkább olyasmiről szól, hogy a többség szeretne kulturáltan leülni egy padra”. Mi ennek az országnak az állampolgárai vagyunk, és tudomásunk szerint egy törvény sem mondja ki, hogy közülünk bárki kitiltható egy közterületről, azért mert hajléktalan. Sőt, akár azért, mert mosdatlan vagy ápolatlan. Egy törvényt sem tudna megemlíteni, mi ellenben alkotmányba foglalt jogaink tudatában mondjuk: Ön ezt nem teheti meg. Nem kezelhet minket úgy mintha nem emberek, nem a Magyar Köztársaság állampolgárai, és nem a közösség tagjai lennénk. Nem kezelhet minket hulladékként.

Tisztelt Polgármester Úr! A hajléktalanság a magyar társadalom egyik legsúlyosabb társadalmi problémája. A hajléktalanság okai strukturálisak: a munkanélküliség és alacsony bérek, megfizethető lakások illetve egy kiterjedt szociális bérlakás hálózat hiánya, valamint a jóléti szolgáltatások hiányos hozzáférhetősége és alacsony színvonala. Mindezek miatt, a hajléktalanságot nem lehet kirekesztő intézkedésekkel és rendőri, közterület-felügyelői zaklatásokkal kezelni. Az utcai hajléktalansággal járó köztisztasági problémákra sem kirekesztéssel és kriminalizációval kell válaszolni, hanem színvonalas, hétvégén is nyitva tartó nappali melegedőkkel, és éjjel-nappal nyitva tartó, ingyenes nyilvános mellékhelyiségekkel.

Az nem megoldás, hogy egyik kerületből a másikba terel minket! Ha „hajléktalan-mentes” köztereket szeretne, akkor javasoljuk, hogy az önkormányzat fejlessze a kerület hajléktalan-ellátó rendszerét, valamint fogjon hozzá egy kiterjedt szociális bérlakás-hálózat kiépítéséhez! Javasoljuk továbbá, hogy éljen országgyűlési mandátumával, és kezdeményezze az elhelyezés nélküli kilakoltatások törvényi tilalmát, és a lakhatáshoz való jog alkotmányba foglalását!

Egyúttal meghívjuk Polgármester Urat a 2009. október 18-án a Móricz Zsigmond körtéren tartandó rendhagyó szociális bérlakás-avatóra, ahol 15 órától Polgármester Úr Alteregója átadja Újbuda utolsó hajléktalan családjának a kerület egyik újonnan kialakított szociális bérlakásának kulcsát – kirekesztés helyett befogadással szüntetve meg a köztéri hajléktalanságot.

Budapest, 2009. október 15.                                                                    A Város Mindenkié Csoport

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.