Sherwoodi szemétszedés – beszámoló

Ez a cikk több mint 14 éves.

A Város Mindenkié csoport a Vöröskereszttel, a Fedél Nélkül terjesztőivel, a zöldekkel, a 19. kerületi kisebbség irodával, valamint jó pár önkéntessel kivonult Kőbánya Kispestre az erdőbe szemetet szedni. Eme esemény célja az volt, hogy az ottani sok-sok szemetet eltüntessék.

Vasárnap reggel 9 órakor jó néhányan már meg is érkeztünk maszkokkal, kesztyűkkel és nagyon sok zsákkal. Vittünk élelmet és a közösségi házban készíthettünk magunknak szendvicseket. A Vöröskereszttől kaptunk szerszámokat és nagy lelkesedéssel neki állt ki-ki a maga erejéhez méltón. Sajnos én betegségem miatt csak a szendvicskészítésben meg a vízhordásban tudtam részt venni. Na meg mivel elég rikkancs vagyok így én kiabáltam, ha valami volt, például kész szendvics, van finom kávé stb.

A szemét csak egyre gyűlt és gyűlt A Város Mindenkié csoport egyik legidősebb tagja Borika a betegsége ellenére reggel 9-től délután 5-ig szorgoskodott, sok fiatal tag nem bírta úgy a tempót, mint ő. Én azóta még jobban tisztelem őt és le a kalappal előtte.

Sajnos a konténer nem érkezett meg, így kis szusszanásnyi időre leült a csapat. Mivel a szendvicseket csak kutyafuttában ették meg. Én azért mindenkit elláttam sok-sok vízzel és kávéval, amit még reggel főztem – 2 litert, így jutott mindenkinek többször is.

Kb. délután 2-től elkezdtek hazafelé szállingózni az emberek, de azért a többség még kitartó volt. Volt két kis fiatal tanuló hölgy is, akik a felhívást az Interneten olvasták, és ők Dunakesziről eljöttek segíteni a szemétszedésben. Nagyon jó érzés, hogy nem csak budapestiek mozdultak meg. E két hölggyel a Város Mindenkié csoportból B. Gyula elbeszélgetett mivel van a Fedél Nélkül szerkesztőségnek egy programja, ami abból áll, hogy iskolákba elmegy egy szociális munkás és egy hajléktalan érintett és elmondják a fiataloknak milyen helyeken élnek a hajléktalan emberek és az érintett elmeséli az élete történetét, hogy mit csinál a jelen pillanatban. Erre azért is szükség van, mert sok fiatal azt hiszi, hogy minden hajléktalan ember iszik. Pedig csak kb. a 40%. A hölgyek ezt örömmel fogadták, mert érdekesnek tartották és a munka alatt is megismerkedtek a hajléktalan emberekkel és látták, hogy nem ittak alkoholt.

Délután 5 órakor hagytuk abba a szemétszedést és ekkorra már közel 500 zsák és még annyi talicska hulladék kikerült és a Vöröskereszt saccolása szerint kb. 120-140 köbméter szemét került ki. Az emberek fáradtan, de elégedetten vonultak haza fele és büszkék voltunk magunkra, hogy tettünk a környezetünkért. Ez az akció folytatódni fog mivel rengeteg szemét maradt így is az erdőben.

Csurika

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.