Mosol vagy eszel? A hajléktalan emberek 43 százalékát utasították már el nappali melegedőből

Ez a cikk több mint 8 éves.

kenyszi_kicsi_3.jpgA Város Mindenkié 2014. február 4-én sajtótájékoztató keretében mutatta be annak a részvételi akciókutatásnak az eredményeit, ami az ún. KENYSZI (Központi Elektronikus Nyilvántartás a Szolgáltatást Igénybevevőkről) anomáliáit vizsgálta. A KENYSZI 2012-ben került bevezetésre, és ahelyett, hogy segítené a hajléktalan-ellátás átláthatóságát és hatékonyságát, nap mint nap megkeseríti a hajléktalan emberek életét. A minisztérium ugyanis egy olyan szabályt vezetett be, amely szerint egy hajléktalan ember egy nap csak egy nappali melegedőt használhat, illetve ha többet használ, akkor is csak az az intézmény kap utána normatívát, amelyik először regisztrálta.

A sajtótájékoztatón Pap János, az AVM hajléktalan aktivistája elmondta, hogyan működik a gyakorlatban a KENYSZI. Amikor egy hajléktalan ember bemegy egy nappali melegedőbe, akkor azonnal elkérik az adatait és ellenőrzik a TAJ-számát. Ha besárgul a neve, akkor aznap már egy másik nappali melegedőben is regisztrálták, így hiába vesz igénybe szolgáltatást a második helyen, az intézmény nem fog utána támogatást kapni. Vagyis a szabály szerint minden hajléktalan ember csak abban a nappali melegedőben igényelhet ellátást (pl. mosás, ügyintézés, fürdés, reggeli), ahol aznap először regisztrált. Ha ezeket az ellátásokat nem tudja megkapni – mert például az első hely túlzsúfolt, és nem kerül rá a sor – akkor a szabály szerint máshova már be sem mehet (vagy ha beengedik, akkor azt az ellátónak saját költségen kell fedezni).

A Város Mindenkié csoport több alkalommal is megkereste ezzel a problémával az ombudsmant, aki megerősítette: az egy nap/egy nappali melegedő szabálynak nincsen semmilyen jogszabályi alapja. Vagyis a minisztériumnak nincsen joga ahhoz, hogy a hajléktalan embereket naponta egyetlen nappali melegedőbe kényszerítse. Hiába írtunk az elmúlt években számos levelet a minisztériumnak és a KENYSZI-t működtető Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak (NRSZH), nem hajlandóak változtatni ezen a szabályon.

A Város Mindenkié aktivistái 2013 novemberében és decemberében kutatást végeztek, hogy megvizsgáljuk, mennyire érinti negatívan a KENYSZI a hajléktalan embereket. A kutatás során megállapítottuk, hogy a hajléktalan emberek nagy része naponta használja a nappali melegedőket, ahol olyan alapvető dolgokat intéznek el, mint a fürdés, a mosás és a pihenés. A nappali melegedők számos olyan szolgáltatás is nyújtanak, amely törvényileg nem kötelező, de a hajléktalan embereknek létfontosságú, mint például az étkezés, a csomagmegőrzés vagy a postacím létesítése. Ennek fényében különösen megdöbbentő az az eredmény, hogy a megkérdezettek 43%-át utasították már el azért nappali melegedőből, mert máshol volt regisztrálva. Emellett az is kiderült, hogy a megkérdezett hajléktalan emberek 36%-át regisztráltak már úgy egy nappali melegedőben, hogy aznap nem is járt ott. Vagyis az ellátó intézmények arra kényszerülnek, hogy visszaéljenek az ügyfelek adataival, hogy így biztosítsák az ellátás finanszírozását.

Pap János személyes tapasztalatait is megosztotta a sajtótájékoztatón. Amikor ő reggel 7-kor bemegy egy nappali melegedőbe, akkor ott regisztráljak, és a minisztérium szabálya szerint aznap máshová már nem mehet be. Így van ez akkor is, ha azon a helyen olyan sokan állnak sorba, hogy neki már csak tea marad. Ha ezután el akarna menni a 8-kor nyitó nappali melegedőbe reggelizni, akkor ezt nem teheti meg. Vagyis egy pohár tea miatt elveszti nemcsak a reggelit, de minden más olyan szolgáltatást arra a napra, amit az első helyen nem tudott igénybe venni (pl. csomagmegőrzés, iratpótlás, postacím).

kenyszi_kicsi_2.jpg

A Város Mindenkié azt kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy azonnali hatállyal szűntesse meg azt a szabályt, amely szerint egy ember egy nap csak egy nappali melegedőt használhat. Nem a nyilvántartás tényével van a baj, hanem azzal, hogy a hajléktalan emberek nem tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket. A nappali melegedő nem luxusszolgáltatás: ezekre a helyekre a fedél nélkül élők enni, mosni, fürödni járnak. Hosszú távon a megoldás az lenne, ha olyan nappali melegedőket alakítanának, ki, ahol a hajléktalan emberek egy helyen mindent meg tudnak kapni, amire szükségük van.

A kutatás részletes eredményei letölthetők itt.

További információ a KENYSZI rendszerrel kapcsolatos anomáliákról:

A Város Mindenkié blog

Utcajogász blog

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.