AVM rádió: egy új tag bemutatkozik + élmények az elvonulásról

Ez a cikk több mint 10 éves.

Az újjáalakult AVM rádióműsor idei első adása a Muzsikus Rádióban 2014. január 26-án vasárnap délután volt.  A műsor első harmadában Papp Csaba beszélgetett Karival, aki nemrég csatlakozott a Város Mindenkié csoporthoz és rádiós múltja alapján a Muzsikus rádió munkájában is szeretne tevékenyen részt venni, el is vállalta az egyik koordinátorságot is. A műsor második felében a háromnapos elvonulásunkról beszéltünk, azt értékeltük.

Csaba bevezető kérdésére Kari elmondta,hogy 2006-ban veszítette el a lakását,ettől kezdve albérletben élt. Mivel a postánál dolgozott, megfelelő jövedelme volt ahhoz hogy az albérletet fizetni tudja. A postától  39-év után 2012 augusztusában elbocsátották, azóta hajléktalan, mert albérletét jövedelem híján nem tudta fizetni. Az utcán egy percet sem töltött, az éjszakáit barátoknál és különböző karitatív szervezetek szállásán töltötte. Jelenleg a Twist Olivér Alapítvány szállóján lakik. Nagyon meg van elégedve az ottani körülményekkel.

Nagyon nehezen tudta feldolgozni, hogy hajléktalanná vált. Ma már tudja, hogy ebben a helyzetben is lehet  emberhez méltóan élni. Ahogy mondta az egyik ajtó becsukódott egy másik kinyílt, az élet megy tovább. Szembe kell nézni a nehézségekkel, le kell küzdeni azokat.

Csaba következő kérdésére elmondta, nincs közvetlen hozzátartozója, szülei meghaltak.Néhány barátjával tartja fenn a kapcsolatot, akik előtt elleplezi, hogy ő hajléktalan. mert fél, hogy csalódást okozna nekik, ha megtudnák milyen helyzetbe került. Csaba megjegyezte, hogy a barátság próbája az, hogy a nehéz helyzetben levő társunkon segítünk. Kari: „tudom, hogy ez önámítás, de félek, hogy nekik csalódást okoznék, ha megtudnák, hogy hajléktalan vagyok. Nem látom értelmét,hogy közöljem velük mi lett velem, bántaná a hiúságomat.”

A következő kérdésre, hogy hogyan képzeli el a jövőt, elmondta, hogy nagyon kevés a jövedelme ezért munkát keres. Szeretne aktívan részt venni az AVM munkájában, mert teljes mértékben egyetért a csoport céljaival és hajléktalan emberként sokkal közvetlenebbül látja ennek a társadalmi rétegnek a kiszolgáltatottságát, megaláztatását, mint a meleg szobában ülők.

Az AVM-mel úgy került kapcsolatba,hogy olvasta a KENYSZI-kutatásra vonatkozó felhívást, és mint érintett érdekelte. Eljött a megbeszélésre és azóta folyamatosan részt vesz csoportunk munkájában. Az érdekvédelmi munkacsoport és a rádiós alcsoport tagja. A háromnapos kihelyezett csoporttalálkozó számára nagyon hasznos volt. Megismerte a csoport ott levő tagjait, az AVM feladatait, terveit, alapvető céljait.

Rádiónkban szívesen fog tevékenykedni, hisz több évtizedes rádiós tapasztalata van sok ismert emberrel találkozott, akik meghívása esetén műsorunk színesebb, érdekesebb lehet.

A hátralevő adásidőben az AVM háromnapos Kismaroson megtartott elvonulásáról beszélgettünk. A környezet a körülmények, az ellátás várakozáson felüli volt. A munka mellett nagyon jól megoldották a szervezők azt, hogy megfelelően pihenhessünk, kikapcsolódhassunk. Megbeszéltük és értékeltük a munkacsoportoknak az elmúlt félévben elvégzett feladatait és meghatároztuk az előttünk álló félév munkáját.

Kiderült, hogy a csoport többek között nagyom erős már-már profi szintű a különböző demonstrációk, megmozdulások szervezésében.A nyilvánosságot megfelelő módon tájékoztattuk a médiumokon keresztül céljainkról, tevékenységünkről.Közvetlen segítséget is tudtunk nyújtani a hajléktalan embereknek: két rászoruló házaspár segítségünkkel szociális bérlakást kapott, és Utcajogász alcsoportunk a kisebb hibák mellett is jól működik.

Amivel mindannyian egyetértettünk, hogy nagyon nehéz a hajléktalan emberek bevonása az AVM munkájába, pedig ez csoportunk egyik legfontosabb feladata. Az okok messzire vezetnek… Rengeteg egyéb dologról is szó volt még e három nap alatt, amire most nem térek ki,hallgassátok meg a rádióadást!

Mindenkit szeretettel üdvözöl a szerkesztőbizottság!

Hallgassátok a rádiónkat!

Keresztes Jenő

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.