Utcajogász képzés és vizsga az AVM hajléktalan tagjainak

Ez a cikk több mint 8 éves.

uj_vizsga_kicsi.jpg2013. november 30-án Utcajogász képzés volt az AVM-ben. A képzést aktív jogászok – ügyvédek – tartották. A képzés természetesen nem arról szólt, hogy megismerjük a Btk-t A-tól Z-ig (erre csak néhány, nem általam választott vezetőnk képes), hanem mivel hajléktalan emberekről van szó, akik naponta ki vannak téve mindenféle jogsértésnek, atrocitásnak, ilyen esetekben tudjuk, hova fordulhatunk segítségért, jogorvoslatért, és tudjunk tanácsot adni másoknak is. (De semmi esetre sem azt, hogy panaszával egyenesen forduljon a Főpolgármesteri Hivatalhoz.)

A bemutatkozás elég rendhagyó módon történ, ugyanis a résztvevők nem személyesen mutatkoztak be, hanem párok alakultak, majd néhány perces beszélgetés után a társát mutatta be. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Eszter beszélgetőtársa lehettem és megmondom őszintén, az államat szinte söprűnyéllel kellett feltámasztani, amikor elmondta, hogy immár közel 10 éve dolgozik ügyvédként. Esküszöm, frissen végzett pályakezdőnek néztem, de hát ez csak attól van, hogy néha jobban hiszek a szememnek, mint a tényeknek.

Egy fél órás előadásban Kalota Ági a kilakoltatási problémákról beszélt. Majd Keresztes Jenő következett, a rendészetről szóló előadásával, és hogy a képzést közel egy órával később fejeztük be a tervezettnél, az Jenő témájának köszönhető. Hirtelen mindenki beszélni kezdett, akár egymás szavába vágva is, mert mindenkinek volt megjegyzése, észrevétele, saját története, szegény Jenő a végén örült, ha a saját témájához hozzá tudott szólni. (Ne haragudj, Jenő, de mint láthattad, fontos témát választottál!) Ezután Eszter beszélt a gyakrabban előforduló szabálysértésekről és persze itt is jöttek az észrevételek, saját történetek.

Köztéri totó. Egy kérdőíven kérdések, mindegyikre egy lehetséges válasz, és hogy a képzés nem volt felesleges, abból is látszik, hogy mindenki hibátlanul töltötte ki.

Ebéd után szituációs játékok következtek, a „Mit teszel, ha…” jegyében (itt a pénteki ügyfélfogadáson felmerülő helyzeteket gyakoroltuk). Ezek a játékok mindenki számára ismerősek, gondolom, nem kell részletezni.

Majd legvégül a képzés eredményeképpen az oklevelek kiosztására került sor, amire mint „frissen végzett utcajogász” azért is büszke vagyok, mert utoljára kb. közel 30 éve kaptam oklevelet.

Hát ennyi, nagy vonalakban, és hogy nagyon érdekes, színvonalas, aktív délután volt, azt bárki megmondhatja, aki ott volt.

Képek a képzésről itt.

2013. december 29.                                                                                                     Vajda Zoltán

Ezt a cikket eredetileg az AVM régi blogján publikáltuk.